Chemistry Questions for NDA Exam : 5 June 2019

0
276

Dear Students, DefencePrep is providing you all with Chemistry Questions for NDA Exam. We provide you with the quizzes based on the syllabus and pattern of these exams.

The Chemistry Questions for NDA Exam asked are of 10+2 level and preparing with a wide variety of questions will only help you ace in these exams.The Chemistry Questions for NDA Exam asked in this section are complex and comparatively difficult but once attempted with high accuracy, can fetch you full marks in this section.

Practice Chemistry Questions for NDA Exam on a daily basis helps one dive into the core concepts of a subject and thus, help her perform to the best of her ability in the real examinations. So, attempt the Chemistry Questions for NDA Exam and Other Defence Exams today and attempt daily quizzes being provided by DefencePrep and score to the maximum for Physics in General Science Section of all sorts of defence examinations.

प्रिय छात्रों, DefencePrep आपको रक्षा परीक्षा के लिए Chemistry Questions for NDA Exam के रसायन विज्ञानं प्रश्नोत्तरी प्रदान कर रहा है। हम आपको इन परीक्षाओं के सिलेबस और पैटर्न के आधार पर क्विज़ प्रदान करते हैं।

Chemistry Questions for NDA Exam के पूछे जाने वाले प्रश्न 10+2 स्तर के होते हैं और विभिन्न प्रकार के प्रश्नों की तैयारी से आपको इन परीक्षाओं में इक्का-दुक्का मदद मिलेगी। इस खंड में पूछे गए प्रश्न जटिल हैं और तुलनात्मक रूप से कठिन लेकिन एक बार उच्च सटीकता के साथ प्रयास करने पर, आप इस खंड में पूरे अंक प्राप्त कर सकते हैं।

Chemistry Questions for NDA Exam के दैनिक आधार पर अभ्यास एक व्यक्ति को एक विषय की मुख्य अवधारणाओं में गोता लगाने में मदद करता है और इस प्रकार, उसे वास्तविक परीक्षाओं में उसकी क्षमता का सर्वश्रेष्ठ प्रदर्शन करने में मदद करता है। । इसलिए, DefencePrep द्वारा प्रदान की जा रही दैनिक क्विज़ Chemistry Questions for NDA Exam का प्रयास करें और सभी प्रकार की रक्षा परीक्षाओं के सामान्य विज्ञान अनुभाग में भौतिकी के लिए अधिकतम स्कोर करें।

Chemistry Questions for NDA Exam

1. Which of the following represents an element
निम्नलिखित में से कौन सा एक तत्व का प्रतिनिधित्व करता है
a. Oxygen / ऑक्सीजन
b. Ozone / ओजोन
c. Marble / मार्बल
d. Sand / रेत

View Answer
Ans.(A)

2. Which of the following is a compound?
निम्नलिखित में से कौन सा एक यौगिक है?
a. Milk / दूध
b. Gold / सोना
c. Coal / कोयला
d. Water / पानी

View Answer
Ans.(D)

3. Water is a mixture of
पानी का मिश्रण है
a. H2+N2
b. CO2+H2
c. CO+H2
d. CO+N2

View Answer
Ans.(D)

4. Which of the following is forms of matter?
निम्नलिखित में से कौन सा पदार्थ का रूप है?
a. Solid, Liquid and Gas / ठोस, तरल और गैस
b. Solid,Water and Air / ठोस, जल और वायु
c. Liquid, Solid / तरल, ठोस
d. None of these / इनमें से कोई नहीं

View Answer
Ans.(A)

5. The temperature at which the volume of gas is zero
तापमान जिस पर गैस की मात्रा शून्य है
a. 0oC
b. 0oK
c. 0oF
d. None of these / इनमें से कोई नहीं

View Answer
Ans.(B)

6. With increase of temperature the surface tension of liquid
तापमान में वृद्धि के तरल की सतह तनाव के साथ

a. increases / बढ़ता है
b. decreases / घटता है
c. remains unaffected / सामान्य रहता है
d. increases then decreases / बढ़ता है फिर घटता है

View Answer
Ans.(B)

7. Water can exist in 
जल मौजूद हो सकता है
a. Solid / ठोस अवस्था में
b. Liquid / तरल अवस्था में
c. Gas / गैस अवस्था में
d. All in / सभी में

View Answer
Ans.(D)

8. Normal atmospheric pressure is
सामान्य वायुमंडलीय दबाव है
a. 760mm
b. 750mm
c. 72cm
d. 73cm

View Answer
Ans.(A)

9. Standard atmospheric pressure is 
मानक वायुमंडलीय दबाव है
a. 4oC
b. 0oC
c. 10oC
d. 20oC

View Answer
Ans.(B)

10. Temperature measure in 
तापमान को मापते है
a. Centigrade / सेंटीग्रेड
b. Fahrenheit / फ़ारेनहाइट
c. Kelvin / केल्विन
d. All / सभी में

View Answer
Ans.(B)

Practice More Physics Questions
1. Physics Questions for Defence Exams-English
2. Physics Questions for Defence Exams
3. Unit and Measurement Questions for Defence Exam : 2 June 2019

We upload Important and useful questions on Daily basis, so all you have to do is subscribe to our Notification Prompt so that you keep getting our updates duly.

Dear students, if you have any questions, you can tell us by commenting on the comment box. We will give you the correct answer to your questions. You can also give advice on your behalf and you can share this post to your friends via Whatsapp, Facebook, Twitter Share so that more students get to know our efforts for you, thank you!

हम डेली नए परीक्षा उपयोगी Questions अपलोड करते हैं, इसलिए आप सभी से यही अनुरोध है कि आप हमारे Notification prompt को सब्सक्राइब कर लें ताकि आपको हमारे अपडेट विधिवत रूप से मिलते रहें |

प्रिय छात्रो, अगर आपका कोई भी सवाल हो तो Comment Box मे आप हमे Comment करके बता सकते हो हम आपको आपके सवालो का सही जवाब जरुर देंगे आप अपनी तरफ से सुजाव भी दे सकते हैं और आप अपने दोस्तों को Whatsapp, Facebook, Twitter के जरिये शेयर कीजिए ताकि और भी Students को ज्ञान मिल पाए, धन्यवाद्!