Dear Students, DefencePrep is providing you all with Coding Decoding Questions for Navy AA Reasoning Quiz for Defence Exams. 

The Coding Decoding Questions for Navy AA asked in this section are complex and comparatively difficult but once attempted with high accuracy, can fetch you full marks in this section.

Practice Coding Decoding Questions for Navy AA on a daily basis helps one dive into the core concepts of a subject and thus, help her perform to the best of her ability in the real examinations. So, attempt the daily quizzes being provided by DefencePrep and score to the maximum in Reasoning Section of all sorts of defence examinations.

प्रिय छात्रों, DefencePrep आपको रक्षा परीक्षा के लिए Coding Decoding Questions for Navy AA रीज़निंग क्विज़ प्रदान कर रहा है।

इस खंड में पूछे गए Coding Decoding Questions for Navy AA प्रश्न जटिल और तुलनात्मक रूप से कठिन हैं, लेकिन एक बार उच्च सटीकता के साथ प्रयास करने पर, आप इस खंड में पूर्ण अंक प्राप्त कर सकते हैं।

दैनिक आधार पर अभ्यास एक व्यक्ति को एक विषय की मुख्य अवधारणाओं में गोता लगाने में मदद करता है और इस प्रकार, उसे प्रदर्शन करने में मदद करता है। वास्तविक परीक्षाओं में उसकी क्षमता सबसे अच्छी है। इसलिए, DefencePrep द्वारा प्रदान की जा रही दैनिक क्विज़ का प्रयास करें और सभी प्रकार की रक्षा परीक्षाओं के रीज़निंग सेक्शन में अधिकतम स्कोर करें।

Coding Decoding Questions for Navy AA

1. If GOLD is coded as EMJB, the code NMPR stands for what?
अगर GOLD को EMJB के रूप में कोडित किया गया है, तो NMPR कोड किसके लिए है?
a. ONQT
b. ROTS
c. PORK
d. PORT

View Answer
Ans.(D)

2. In a certain code, ‘PLANT’ is written as ‘[email protected]*©’ and ‘YIELD’ is written as ‘β[email protected]%’. How is ‘DELAY’ written in that code?
एक निश्चित कोड में, ‘PLANT’ को ‘[email protected]*©’ और ‘YIELD’ को ‘β[email protected]%’ लिखा जाता है। उस कोड में ‘DELAY’ कैसे लिखा जाता है?
a. β4*2%
b. β[email protected]%
c. %[email protected]β
d. %[email protected]β

View Answer
Ans.(D)

3. If A is coded as 1, B as 3, C as 5 and so on, which of the following is the numerical value of the word ‘FAZED’ if the numerical value of ‘CABLE’ is 41?
यदि A को 1, B को 3, C के रूप में 5 और इसी तरह कोडित किया जाता है, तो निम्नलिखित में से कौन सा शब्द ‘FAZED’ का संख्यात्मक मान है यदि ‘CABLE’ का संख्यात्मक मान 41 है?
a. 81
b. 80
c. 79
d. 77

View Answer
Ans.(C)

4. In a certain language, NEOMAN is coded as OGRQFT, then ZKCLUP is the code of
एक निश्चित भाषा में, NEOMAN को OGRQFT के रूप में कोडित किया जाता है, फिर ZKCLUP का कोड है
a. YJBKTO
b. YIZHPJ
c. YIAQKJ
d. YIZIRM

View Answer
Ans.(B)

5. If MARCH is coded as PXUZK, what will be the code of APRIL?
अगर MARCH को PXUZK के रूप में कोडित किया जाता है, तो APRIL का कोड क्या होगा?
a. DMUFO
b. DSULO
c. ZKIRO
d. ZKRIO

View Answer
Ans.(B)

6. In a code language CAT is written as DCW and TAIL is written as UCLP, then how will WARRANTY be written as 
एक कोड भाषा में CAT को DCW के रूप में लिखा जाता है और TAIL को UCLP के रूप में लिखा जाता है, फिर WARRANTY को कैसे लिखा जाएगा
a. DZQF
b. FQZD
c. FZDQ
d. FZQD

View Answer
Ans.(C)

7. If PSDIRE is written as SPIDER and COMMON is written as OCMMNO, then how will WARRANTY be written as
एक कोड भाषा में PSDIRE को SPIDER के रूप में लिखा जाता है और COMMON को OCMMNO के रूप में लिखा जाता है, फिर WARRANTY को कैसे लिखा जाएगा
a. AWRRANTY
b. AWARNATY
c. NATTAWRR
d. AWRRNAYT

View Answer
Ans.(D)

8. If TRACE is coded as ECART and BICYCLE is coded as ELCYCIB, then what is the code for ELEPHANT?
यदि TRACE को ECART और BICYCLE को ELCYCIB के रूप में कोडित किया जाता है, तो ELEPHANT के लिए कोड क्या है?
a. TNAHPELE
b. TNAPHELE
c. TNAHPLEE
d. PHANELE

View Answer
Ans.(A)

9. In a certain code, MONKEY is written as XDJMNL. How is TIGER written in the same code?
एक निश्चित कोड में, MONKEY को XDJMNL लिखा जाता है। TIGER एक ही कोड में कैसे लिखा जाता है?
a. QDFHS
b. SDFHS
c. SHFDQ
d. UJHFS

View Answer
Ans.(A)

10. In a certain code, COMPUTER is written as RFUVQNPC. How is MEDICINE written in the same code?
एक निश्चित कोड में, COMPUTER को RFUVQNPC लिखा जाता है। MEDICINE एक ही कोड में कैसे लिखा जाता है?
a. EOJDJEFM
b. EOJDEJFM
c. MFEJDJOE
d. MFEDJJOE

View Answer
Ans.(A)

Practice more Questions here:
1. Reasoning Questions for NAVY AA Exam
2. Reasoning Questions for Navy SSR
3. 200 Biology Questions for Defence Exams

We upload Important and useful questions on Daily basis, so all you have to do is subscribe to our Notification Prompt so that you keep getting our updates duly.

Dear students, if you have any questions, you can tell us by commenting on the comment box. We will give you the correct answer to your questions. You can also give advice on your behalf and you can share this post to your friends via Whatsapp,Facebook, Twitter Share so that more students get to know our efforts for you, thank you!

हम डेली नए परीक्षा उपयोगी Questions अपलोड करते हैं, इसलिए आप सभी से यही अनुरोध है कि आप हमारे Notification prompt को सब्सक्राइब कर लें ताकि आपको हमारे अपडेट विधिवत रूप से मिलते रहें |

प्रिय छात्रो, अगर आपका कोई भी सवाल हो तो Comment Box मे आप हमे Comment करके बता सकते हो हम आपको आपके सवालो का सही जवाब जरुर देंगे आप अपनी तरफ से सुजाव भी दे सकते हैं और आप अपने दोस्तों को Whatsapp, Facebook, Twitter के जरिये शेयर कीजिए ताकि और भी Students को ज्ञान मिल पाए, धन्यवाद्!