Home Quiz English English Language Questions for Air-Force Exam

English Language Questions for Air-Force Exam

429
0

DefencePrep is providing you all with Important English Language questions for Navy SSR, Navy AA, Air Force Exam and also other Defence Examinations. These questions are expected for Air Force X Group, Navy AA & Navy SSR exams.

छात्रों जैसा कि आप सभी जानते हैं Navy SSR और Navy AA की परीक्षा नजदीक है, और हम आशा करते हैं आपकी तैयारी जोर-शोर से चल रही होगी | इस बार हम सभी की यही कामना है कि आप सभी अपनी परीक्षा में सफल हों और अपना सपना साकार कर सकें | 

आपके लिए हम कुछ Important English Language Questions for Navy SSR और Navy AA परीक्षा के लिए उपलब्ध करा रहे हैं |

हम डेली नए परीक्षा उपयोगी Questions अपलोड करते हैं, इसलिए आप सभी से यही अनुरोध है कि आप हमारे Notification prompt को सब्सक्राइब कर लें ताकि आपको हमारे अपडेट विधिवत रूप से मिलते रहें |

QUESTIONS

Directions (1-2): Each of the following items has a sentence with a blank space and four words or group of words given after the sentence. Select whichever word or group of words you consider most appropriate for the blank space and indicate your response.

1.He decided to ______________ of a peace agreement.
(a) Pull out
(b) Pull for
(c) Pull off
(d) Pull Apart

View Answer
S1. Ans. (a)
Sol. ‘Pull out’ means stop being involved in an activity. Therefore, option (a) is the most viable choice.

2.The ship _____________the Vishakhapatnam port.
a) called for
b) called at
c) called around
d) called after

View Answer
S2. Ans. (b)
Sol. ‘Called at’ means to enter a harbor or port. Therefore, option (a) is the most viable choice.

Directions (3-4) In this section, each item consists of a sentence with a word underlined and is followed by four words. Select the word that is most opposite in meaning to the underlined words and indicate your response.

3.People like to call my pet dog a behemoth because of its huge size.
(a) leviathan
(b) Prodigious
(c) Wallop
(d) Midget

View Answer
S3. Ans. (d)
Sol. ‘Behemoth’ means a huge or monstrous creature. Therefore, the word opposite to the given word is midget meaning very small.

4.This job would entail a lot of late night working hours.
(a) necessitate
(b) call for
(c) prompt
(d) debar

View Answer
S4. Ans. (d)
Sol. ‘Entail’ means to make something necessary or require. Therefore, the word opposite to the given word is debar meaning to bar from having or doing something

Directions (5-6): In this section, each item consists of a sentence with a word underlined and is followed by four words or groups of words, Select the word or group of words that is most similar in meaning to the underlined word and indicate your response.

5.He is known for his warm disposition towards his colleagues.
(a) disinclination
(b) Proclivity
(c) Apathy
(d) Non-Chalance

View Answer
S5. Ans. (b)
Sol. ‘Disposition’ means a person’s inherent qualities of mind and character. Therefore, the word similar to the given word is proclivity meaning inclination or preference.

6.The goal remains to capitalize the company by any means we can.
(a) defund
(b) afflict
(c) finance
(d) drawback

View Answer
S6. Ans. (c)
Sol. ‘Capitalize’ means provide a company with capital. Therefore, the word similar to the given word is finance.

Direction(7) : In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select ‘No Error’.

7.The employees went on (a)/strike asking for (b)/better pay and service conditions at work.(c).No Error(d)

View Answer
S7. Ans. (d)
Sol. No Error.

Direction(8): In the following question the 1st and the last part of the sentence/passage are numbered 1 and 6. The rest of the sentence/ passage is split into four parts and named P, Q, R and S. These four parts are not given in their proper order. Read the sentence/passage and find out which of the four combinations is correct.

8.1. Optimism
(p) leads
(q) is the
(r) faith that
(s) to
6.achievement.
(a)prqs
(b)pqrs
(c)qrps
(d)rspq

View Answer
S8. Ans. (c)

Directions (9-10): In this section, look at the underlined part of each sentence. Below each sentence are given three possible substitutions for the underlined part. If one of them (a),(b) or (c) is better than the underlined part, indicate your response against (a),(b)or (c). If none of the substitutions improves the sentence, indicate (d) as your response. Thus a No improvement response will be signified by the letter (d).

9. He had spent the little money he had.
(a) the few
(b) a little
(c) little
(d) No improvement

View Answer
S9. Ans. (d)
Sol. The sentence is grammatically correct.

10. His father asked her when will she have her lunch.
(a) would she have
(b) would she has
(c) she would have
(d) No improvement

View Answer
S10. Ans. (c)
Sol. ‘She would have’ will be replaced by ‘will she have’. Whenever reporting verb is in past tense in an indirect speech, the reported speech also follows the suit and the words in subordinate clause follow subject + verb syntax.

Mathematics Questions in Hindi

English Language Questions

700 General Awareness Questions

[whatsappsupport number=”917705960306″ text=”Join us on WhatsApp!” text-color=”#fff” text-bold=”700″ bg-color=”#22c15e” message=”Hello…” ]

प्रिय छात्रो, अगर आपका कोई भी सवाल हो तो Comment Box मे आप हमे Comment करके बता सकते हो हम आपको आपके सवालो का सही जवाब जरुर देंगे आप अपनी तरफ से सुजाव भी दे सकते हैं और आप अपने दोस्तों को Whatsapp, Facebook, Twitter के जरिये शेयर कीजिए ताकि और भी Students को ज्ञान मिल पाए, धन्यवाद्!