Home Quiz English English Language Quiz : 16 February 2020

English Language Quiz : 16 February 2020

301
0

Many of you have been practicing a lot for your upcoming exams. Thus, to give you a head start we thought of helping you by bringing out daily English Language quiz on NDA, Navy and various other defence exams, that will help you boost up your preparation a lot more. Moreover, this quiz contains expected questions which match the Exam Pattern of most of the Defence Job Exams. Today’s Quiz is based on Important English Language Questions. Make sure to attempt this Important English Language Quiz 16 February 2020 based on Important English Language Mix Questions and check your preparation level.

English Language Questions for Air Force X Group 2020 Exam

Direction: Read each of the passage given below and answer the questions that follow
Some of the best known names in the world of international markets belong to Multinational companies. Generally a multinational corporation is held to be one that operates in more than one country. But some economists, more reasonably include only those companies that operate in six or more countries, under this title. It is often debated whether they have helped or harm the countries where they operate. Particularly in the Third World they are supposed to be source of jobs, investments and technology transfer. But more often than that, their net effect in exploitation of human and natural resources. They pay minimum wages and earn huge profits, for which the poor countries have to pay through their nose.

1. According to the passage, the multinational companies
a. are responsible for prosperity of the poor countries
b. bring material progress in the third world countries
c. become prosperous at the expense of the poor countries
d. are a boon to the third world countries

2. The term “natural resources” refer to
a. climatic conditions in the country
b. working force of a country
c. raw materials available in the country
d. technological aids developed in that country

3. The author suggest that multinational companies
a. Earn huge profits
b. exploits workers of other countries
c. operate in third world countries
d. operate in not less than half a dozen countries

4. The poor countries do not gain from the presence of multinational corporations because the multinationals
a. do not use their natural resources
b. do not bring in new technology
c. take the prophet out of them
d. pay minimum wages to the indigenous workers and charge high prices of their product

5. The term “technology transfer” means
a. more jobs for the people
b. introduction of new technology
c. transfer of Technical know- how
d. trade in scientific knowledge

Directions: Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it the error if any will be in one part of the sentence the number of that part in the answers if there is no error the answer is no error.

6. I am finding (a)/ it difficult (b)/ to complete my work (c)/ no error(d)

7. He does not (a)/like his children (b)/to play in the garden (c)/no error (d)

8. He is having (a)/an expensive car (b)/in his village (c)/ no error(d)

Directions: In each of the following question out of given alternatives choose the one which is nearest to the opposite in meaning of the given word

9. Nearby
a. Separate
b. Distant
c. different
d. Close

10. Deft
a. Delicate
b. Quick
c. clumsy
d. sturdy

Answers
1. A
2. B
3. B
4. C
5. A
6. A
7. C
8. A
9. B
10. C
Get it on Google Play
You may also like to read:
1. English Language Questions for Air Force Y Group Exam 2020

हम डेली नए परीक्षा उपयोगी Questions अपलोड करते हैं, इसलिए आप सभी से यही अनुरोध है कि आप हमारे Notification prompt को सब्सक्राइब कर लें ताकि आपको हमारे अपडेट विधिवत रूप से मिलते रहें |

Please join Our Telegram Channel

प्रिय छात्रो, अगर आपका कोई भी सवाल हो तो Comment Box मे आप हमे Comment करके बता सकते हो हम आपको आपके सवालो का सही जवाब जरुर देंगे आप अपनी तरफ से सुजाव भी दे सकते हैं और आप अपने दोस्तों को Whatsapp, Facebook, Twitter के जरिये शेयर कीजिए ताकि और भी Students को ज्ञान मिल पाए, धन्यवाद्

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here