English Language Quiz for Defence Exams: 11th March 2019

English Questions for Defence Exams

Dear Students, DefencePrep is providing you all with English Language Quiz for Defence Exams.

The questions asked in this section are complex and comparatively difficult but once attempted with high accuracy, can fetch you full marks in this section.

Practice on a daily basis helps one dive into the core concepts of a subject and thus, help her perform to the best of her ability in the real examinations. So, attempt the daily quizzes being provided by DefencePrep and score to the maximum in English Language Section of all sorts of defence examinations.

Complete Physics Notes

प्रिय छात्रों, DefencePrep आपको रक्षा परीक्षा के लिए अंग्रेजी भाषा प्रश्नोत्तरी प्रदान कर रहा है।

इस खंड में पूछे गए प्रश्न जटिल और तुलनात्मक रूप से कठिन हैं, लेकिन एक बार उच्च सटीकता के साथ प्रयास करने पर, आप इस अनुभाग में पूर्ण अंक प्राप्त कर सकते हैं।

दैनिक आधार पर अभ्यास करें किसी विषय की मुख्य अवधारणाओं में गोता लगाएँ और इस प्रकार, उसे वास्तविक परीक्षाओं में अपनी क्षमता का सर्वश्रेष्ठ प्रदर्शन करने में मदद करें। इसलिए, DefencePrep द्वारा प्रदान की जा रही दैनिक क्विज़ का प्रयास करें और सभी प्रकार की रक्षा परीक्षाओं के अंग्रेजी भाषा अनुभाग में अधिकतम स्कोर करें।

Time limit: 0

Information

Click on Start Button to start your Quiz.

You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.

Quiz is loading...

You must sign in or sign up to start the quiz.

You have to finish following quiz, to start this quiz:

Results

0 of 10 questions answered correctly

Your time:

Time has elapsed

You have reached 0 of 0 points, (0)

Average score
 
 
Your score
 
 

Categories

  1. Not categorized 0%
  • Thankyou for taking the Test.

maximum of 10 points
Pos. Name Entered on Points Result
Table is loading
No data available
Your result has been entered into leaderboard
Loading
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10
  1. Answered
  2. Review
  1. Question 1 of 10
    1. Question
    1 points
    Directions (1-2): Each of the following items has a sentence with a blank space and four words or group of words given after the sentence. Select whichever word or group of words you consider most appropriate for the blank space and indicate your response.
    1. The man felt _____ when he got to know that he had been cheated.
    Correct

    Sol.  worry : feel or cause to feel anxious or troubled about actual or potential problems.
    Horrify: fill with horror; shock greatly.
    Humiliated: make (someone) feel ashamed and foolish by injuring their dignity and
    pride.
    Disgraceful(adj): unacceptable.
    A verb need to be used, and option (a)(b) are not with the context thus option (c) is
    correct
    Incorrect

    Sol.  worry : feel or cause to feel anxious or troubled about actual or potential problems.
    Horrify: fill with horror; shock greatly.
    Humiliated: make (someone) feel ashamed and foolish by injuring their dignity and
    pride.
    Disgraceful(adj): unacceptable.
    A verb need to be used, and option (a)(b) are not with the context thus option (c) is
    correct
  2. Question 2 of 10
    2. Question
    1 points

    2. The chairman _____ the company’s funds, so he was dismissed.

    Correct

    Sol.  misappropriated : dishonestly or unfairly take (something, especially money, belonging to another) for one’s own use.

    Incorrect

    Sol.  misappropriated : dishonestly or unfairly take (something, especially money, belonging to another) for one’s own use.

  3. Question 3 of 10
    3. Question
    1 points
    Directions (3-5) In the following question, Select the word that is most opposite in meaning to the underlined words and indicate your response.
    3. Scrimp
    Correct

    Sol. Scrimp: be thrifty or parsimonious; economize.
    Squander: waste in a reckless and foolish manner.
    Incorrect

    Sol. Scrimp: be thrifty or parsimonious; economize.
    Squander: waste in a reckless and foolish manner.
  4. Question 4 of 10
    4. Question
    1 points

    4. Guzzle

    Correct

    Sol.Guzzle: eat or drink (something) greedily.
    Starve: to suffer from hunger.
    Incorrect

    Sol.Guzzle: eat or drink (something) greedily.
    Starve: to suffer from hunger.
  5. Question 5 of 10
    5. Question
    1 points

    5. Rampage

    Correct

    Rampage: move through a place in a violent and uncontrollable manner.
    Sol.Harmony: the combination of simultaneously sounded musical notes to produce a pleasing effect.
    Incorrect

    Rampage: move through a place in a violent and uncontrollable manner.
    Sol.Harmony: the combination of simultaneously sounded musical notes to produce a pleasing effect.
  6. Question 6 of 10
    6. Question
    1 points
    Directions (6-7): In the following question, Select the word or group of words that is most similar in meaning to the underlined word and indicate your response.
    6. to concoct
    Correct

    Sol.concoct means make (a dish or meal) by combining various ingredients and contrive means create or bring about (an object or a situation) by deliberate use of skill and artifice.

    Incorrect

    Sol.concoct means make (a dish or meal) by combining various ingredients and contrive means create or bring about (an object or a situation) by deliberate use of skill and artifice.

  7. Question 7 of 10
    7. Question
    1 points

    7. eccentric

    Correct

    Incorrect

  8. Question 8 of 10
    8. Question
    1 points
    Direction(8-10) : In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select ‘No Error’. 
    8. The remaining twenty four (a) / percent of the company (b) / shares are been held by the Government. (c)/ No error (d)
    Correct

    Sol.Here, ‘shares are been held’ of (c) should be replaced with ‘shares have been held’.
    There is no word such as “is been, are been, was been, were been”
    Hence, option (c) is the answer.
    Incorrect

    Sol.Here, ‘shares are been held’ of (c) should be replaced with ‘shares have been held’.
    There is no word such as “is been, are been, was been, were been”
    Hence, option (c) is the answer.
  9. Question 9 of 10
    9. Question
    1 points

    9. Many of the smaller I.T. firm (a) / have suffered huge losses (b) / in this financial quarter because of the economic crisis. (c) / No error (d)

    Correct

    Sol.Here, ‘many of the smaller I. T. firm’ of(a) should be replaced with ‘many of the
    smaller I. T. firms’
    Hence, option (a) is the answer.
    Incorrect

    Sol.Here, ‘many of the smaller I. T. firm’ of(a) should be replaced with ‘many of the
    smaller I. T. firms’
    Hence, option (a) is the answer.
  10. Question 10 of 10
    10. Question
    1 points

    10. If Indian companies want to enter (a) / successfully foreign markets (b) / they must innovate (c) / No error (d)

    Correct

    Sol. Here, ‘successfully foreign markets’ if (a) should be replaced with ‘foreign markets
    successfully’.
    Incorrect

    Sol. Here, ‘successfully foreign markets’ if (a) should be replaced with ‘foreign markets
    successfully’.

 

हम डेली नए परीक्षा उपयोगी Questions अपलोड करते हैं, इसलिए आप सभी से यही अनुरोध है कि आप हमारे Notification prompt को सब्सक्राइब कर लें ताकि आपको हमारे अपडेट विधिवत रूप से मिलते रहें |

Reasoning Series Notes

Maths Arithmetic Questions

[whatsappsupport number=”917705960306″ text=”Join us on WhatsApp!” text-color=”#fff” text-bold=”700″ bg-color=”#22c15e” message=”Hello…” ]

प्रिय छात्रो, अगर आपका कोई भी सवाल हो तो Comment Box मे आप हमे Comment करके बता सकते हो हम आपको आपके सवालो का सही जवाब जरुर देंगे आप अपनी तरफ से सुजाव भी दे सकते हैं और आप अपने दोस्तों को Whatsapp, Facebook, Twitter के जरिये शेयर कीजिए ताकि और भी Students को ज्ञान मिल पाए, धन्यवाद्!