English Language Quiz for Defence Exams: 7th March 2019

English Questions for Defence Exams

Dear Students, DefencePrep is providing you all with English Language Quiz for Defence Exams.

The questions asked in this section are complex and comparatively difficult but once attempted with high accuracy, can fetch you full marks in this section.

Practice on a daily basis helps one dive into the core concepts of a subject and thus, help her perform to the best of her ability in the real examinations. So, attempt the daily quizzes being provided by DefencePrep and score to the maximum in English Language Section of all sorts of defence examinations.

Important Triangle Questions Exam

प्रिय छात्रों, DefencePrep आपको रक्षा परीक्षा के लिए अंग्रेजी भाषा प्रश्नोत्तरी प्रदान कर रहा है।

इस खंड में पूछे गए प्रश्न जटिल और तुलनात्मक रूप से कठिन हैं, लेकिन एक बार उच्च सटीकता के साथ प्रयास करने पर, आप इस अनुभाग में पूर्ण अंक प्राप्त कर सकते हैं।

दैनिक आधार पर अभ्यास करें किसी विषय की मुख्य अवधारणाओं में गोता लगाएँ और इस प्रकार, उसे वास्तविक परीक्षाओं में अपनी क्षमता का सर्वश्रेष्ठ प्रदर्शन करने में मदद करें। इसलिए, DefencePrep द्वारा प्रदान की जा रही दैनिक क्विज़ का प्रयास करें और सभी प्रकार की रक्षा परीक्षाओं के अंग्रेजी भाषा अनुभाग में अधिकतम स्कोर करें।

Time limit: 0

Information

Click on Start Button to start your Quiz.

You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.

Quiz is loading...

You must sign in or sign up to start the quiz.

You have to finish following quiz, to start this quiz:

Results

0 of 10 questions answered correctly

Your time:

Time has elapsed

You have reached 0 of 0 points, (0)

Average score
 
 
Your score
 
 

Categories

  1. Not categorized 0%
  • Thankyou for taking the Test.

maximum of 10 points
Pos. Name Entered on Points Result
Table is loading
No data available
Your result has been entered into leaderboard
Loading
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10
  1. Answered
  2. Review
  1. Question 1 of 10
    1. Question
    1 points

    Directions (1-2): Each of the following items has a sentence with a blank space and four words or group of words given after the sentence. Select whichever word or group of words you consider most appropriate for the blank space and indicate your response.

    1. He _________ but nobody responded to his plea for help.

    Correct

    Incorrect

  2. Question 2 of 10
    2. Question
    1 points

    2. The radio station _________ to report the news of the ex-prime minister’s death.

    Correct

    Sol. ‘Break in’ means interrupt. Therefore, option (a) is the most viable choice.

    Incorrect

    Sol. ‘Break in’ means interrupt. Therefore, option (a) is the most viable choice.

  3. Question 3 of 10
    3. Question
    1 points

    Directions (3-4) In this section, each item consists of a sentence with a word underlined and is followed by four words. Select the word that is most opposite in meaning to the underlined words and indicate your response.

    3. The Euphony of Claire’s Spanish accent was delightful to the students.

    Correct

    Sol. ‘Euphony’ means a pleasing sound in regards to word tone.
    Therefore, the word opposite to the underlined word is ‘grating’ which means sounding harsh and unpleasant.
    Incorrect

    Sol. ‘Euphony’ means a pleasing sound in regards to word tone.
    Therefore, the word opposite to the underlined word is ‘grating’ which means sounding harsh and unpleasant.
  4. Question 4 of 10
    4. Question
    1 points

    4. Relatives of rich and famous people often feel they have a lot of clout.

    Correct

    Sol. ‘Clout’ means special advantage of power whereas ‘impotence’ means inability to take any effective action and is opposite in meaning to the given word.

    Incorrect

    Sol. ‘Clout’ means special advantage of power whereas ‘impotence’ means inability to take any effective action and is opposite in meaning to the given word.

  5. Question 5 of 10
    5. Question
    1 points

    Directions (5-6): In this section, each item consists of a sentence with a word underlined and is followed by four words or groups of words, Select the word or group of words that is most similar in meaning to the underlined word and indicate your response.

    5. Neha demurred at my request to keep the deal on the down low.

    Correct

    Sol. ‘Demur’ means a feeling or declaration of disapproval or dissent. ‘Remonstrate’ is an earnest presentation of reasons for opposition or grievance and hence it is similar in meaning to the given word.

    Incorrect

    Sol. ‘Demur’ means a feeling or declaration of disapproval or dissent. ‘Remonstrate’ is an earnest presentation of reasons for opposition or grievance and hence it is similar in meaning to the given word.

  6. Question 6 of 10
    6. Question
    1 points

    6. The prime minister decreed that La Tomatina would henceforth be a national holiday.

    Correct

    Sol. ‘Decree’ means to declare formally and with authority. Therefore, it is opposite in meaning to ‘countermand’ which means to revoke a command by a contrary order.

    Incorrect

    Sol. ‘Decree’ means to declare formally and with authority. Therefore, it is opposite in meaning to ‘countermand’ which means to revoke a command by a contrary order.

  7. Question 7 of 10
    7. Question
    1 points

    Direction(7) : In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select ‘No Error’. 

    7.Not only has he built (a)/ an old age home for the old-aged people(b)/ but he has also built an orphanage for orphans.(c).No Error(d)

    Correct

    Sol. No error.

    Incorrect

    Sol. No error.

  8. Question 8 of 10
    8. Question
    1 points

    Direction (8): In the following question the 1st and the last part of the sentence/passage are numbered 1 and 6. The rest of the sentence/ passage is split into four parts and named P, Q, R and S. These four parts are not given in their proper order. Read the sentence/passage and find out which of the four combinations is correct.

    8. 1. You can never
    (p) cross the
    (q) ocean until you
    (r)  have the courage
    (s)  to lose the
    6.  sight of the shore.

    Correct

    Incorrect

  9. Question 9 of 10
    9. Question
    1 points

    Directions (9-10): In this section, look at the underlined part of each sentence. Below each sentence are given three possible substitutions for the underlined part. If one of them (a),(b) or (c) is better than the underlined part, indicate your response against (a),(b)or (c). If none of the substitutions improves the sentence, indicate (d) as your response. Thus a No improvement response will be signified by the letter (d).

    9.  Recently Neha had insured for a mediclaim policy.

    Correct

    Sol. ‘Recently’ is used with past perfect tense and simple past tense to denote ‘only’.

    Incorrect

    Sol. ‘Recently’ is used with past perfect tense and simple past tense to denote ‘only’.

  10. Question 10 of 10
    10. Question
    1 points

    10. Our nation must first become agricultural strong.

    Correct

    Sol. As ‘agriculturally’ is an adverb which will qualify the adjective ‘strong’ here in this sentence.

    Incorrect

    Sol. As ‘agriculturally’ is an adverb which will qualify the adjective ‘strong’ here in this sentence.

 

हम डेली नए परीक्षा उपयोगी Questions अपलोड करते हैं, इसलिए आप सभी से यही अनुरोध है कि आप हमारे Notification prompt को सब्सक्राइब कर लें ताकि आपको हमारे अपडेट विधिवत रूप से मिलते रहें |

General Awareness Questions for Defence Exams

Vocabulary for Defence Exams

[whatsappsupport number=”917705960306″ text=”Join us on WhatsApp!” text-color=”#fff” text-bold=”700″ bg-color=”#22c15e” message=”Hello…” ]

प्रिय छात्रो, अगर आपका कोई भी सवाल हो तो Comment Box मे आप हमे Comment करके बता सकते हो हम आपको आपके सवालो का सही जवाब जरुर देंगे आप अपनी तरफ से सुजाव भी दे सकते हैं और आप अपने दोस्तों को Whatsapp, Facebook, Twitter के जरिये शेयर कीजिए ताकि और भी Students को ज्ञान मिल पाए, धन्यवाद्!