English Language Quiz for Defence Exams: 8th March 2019

English Questions for Defence Exams

Dear Students, DefencePrep is providing you all with English Language Quiz for Defence Exams.

The questions asked in this section are complex and comparatively difficult but once attempted with high accuracy, can fetch you full marks in this section.

Practice on a daily basis helps one dive into the core concepts of a subject and thus, help her perform to the best of her ability in the real examinations. So, attempt the daily quizzes being provided by DefencePrep and score to the maximum in English Language Section of all sorts of defence examinations.

Complete Physics Notes

प्रिय छात्रों, DefencePrep आपको रक्षा परीक्षा के लिए अंग्रेजी भाषा प्रश्नोत्तरी प्रदान कर रहा है।

इस खंड में पूछे गए प्रश्न जटिल और तुलनात्मक रूप से कठिन हैं, लेकिन एक बार उच्च सटीकता के साथ प्रयास करने पर, आप इस अनुभाग में पूर्ण अंक प्राप्त कर सकते हैं।

दैनिक आधार पर अभ्यास करें किसी विषय की मुख्य अवधारणाओं में गोता लगाएँ और इस प्रकार, उसे वास्तविक परीक्षाओं में अपनी क्षमता का सर्वश्रेष्ठ प्रदर्शन करने में मदद करें। इसलिए, DefencePrep द्वारा प्रदान की जा रही दैनिक क्विज़ का प्रयास करें और सभी प्रकार की रक्षा परीक्षाओं के अंग्रेजी भाषा अनुभाग में अधिकतम स्कोर करें।

Time limit: 0

Information

Click on Start Button to start your Quiz.

You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.

Quiz is loading...

You must sign in or sign up to start the quiz.

You have to finish following quiz, to start this quiz:

Results

0 of 10 questions answered correctly

Your time:

Time has elapsed

You have reached 0 of 0 points, (0)

Average score
 
 
Your score
 
 

Categories

  1. Not categorized 0%
  • Thankyou for taking the Test.

maximum of 10 points
Pos. Name Entered on Points Result
Table is loading
No data available
Your result has been entered into leaderboard
Loading
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10
  1. Answered
  2. Review
  1. Question 1 of 10
    1. Question
    1 points
    Directions (1-2): Each of the following items has a sentence with a blank space and four words or group of words given after the sentence. Select whichever word or group of words you consider most appropriate for the blank space and indicate your response.
    1. The best friend a man has in this world may _________ against him and become his enemy.
    Correct

    Sol.  “turn” takes “against” with it, if we need to give the sense of “oppose”.

    Incorrect

    Sol.  “turn” takes “against” with it, if we need to give the sense of “oppose”.

  2. Question 2 of 10
    2. Question
    1 points

    2.  No one can say that hospitality is a __________ which the natives of this land do not have.

    Correct

    Sol.  virtue :righteousness, morality, ethicalness.
    Hospitality is not a practice but ethicalness to welcome people.
    Incorrect

    Sol.  virtue :righteousness, morality, ethicalness.
    Hospitality is not a practice but ethicalness to welcome people.
  3. Question 3 of 10
    3. Question
    1 points

    3. Rohan yelled _____ her and she hastily retreated.

    Correct

    Sol.  Yell takes preposition “at” with it.

    Incorrect

    Sol.  Yell takes preposition “at” with it.

  4. Question 4 of 10
    4. Question
    1 points

    Directions (4-6) In the following question, Select the word that is most opposite in meaning to the underlined words and indicate your response.

    4. To Indict

    Correct

    Sol. Indict: formally accuse of or charge with a crime.
    Exonerate: to acquit someone from blame for a fault or wrongdoing.
    Incorrect

    Sol. Indict: formally accuse of or charge with a crime.
    Exonerate: to acquit someone from blame for a fault or wrongdoing.
  5. Question 5 of 10
    5. Question
    1 points

    5. Veneration

    Correct

    Sol. Veneration: great respect, reverence.
    Contempt: the feeling that a person or a thing is worthless or beneath
    consideration.
    Incorrect

    Sol. Veneration: great respect, reverence.
    Contempt: the feeling that a person or a thing is worthless or beneath
    consideration.
  6. Question 6 of 10
    6. Question
    1 points

    6. Impugnable

    Correct

    Sol. Impugnable: To attack as false or questionable
    Indubious : certain, not doubtful.
    Incorrect

    Sol. Impugnable: To attack as false or questionable
    Indubious : certain, not doubtful.
  7. Question 7 of 10
    7. Question
    1 points

    Directions (7-8): In the following question, Select the word or group of words that is most similar in meaning to the underlined word and indicate your response.

    7. to jeopardise

    Correct

    Soljeopardise means put (someone or something) into a situation in which there is a danger of loss, harm, or failure and imperil means put at risk of being harmed, injured, or destroyed.

    Incorrect

    Soljeopardise means put (someone or something) into a situation in which there is a danger of loss, harm, or failure and imperil means put at risk of being harmed, injured, or destroyed.

  8. Question 8 of 10
    8. Question
    1 points

    8. evicted

    Correct

    Sol.  evicted means expel (someone) from a property, especially with the support of the law and ousted means drive out or expel (someone) from a position or place.

    Incorrect

    Sol.  evicted means expel (someone) from a property, especially with the support of the law and ousted means drive out or expel (someone) from a position or place.

  9. Question 9 of 10
    9. Question
    1 points

    Direction(9-10) : In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select ‘No Error’.

    9. Raghu came out of the bathroom (A) / with a towel (B) / in the hand. (C) / No error. (D)

    Correct

    Sol. Change ‘the’ into ‘his’. Here we need a possessive adjective’, not an article. So use
    ‘his’.
    Incorrect

    Sol. Change ‘the’ into ‘his’. Here we need a possessive adjective’, not an article. So use
    ‘his’.
  10. Question 10 of 10
    10. Question
    1 points

    10.  Neither the girl nor her parents (A) / was present (B) / to receive the award. (C) / No error. (D)

    Correct

    Sol. Change was’ into ‘were’. It two subjects are joined by ‘neither …..nor’, the verb will
    agree with the nearest subject.
    Incorrect

    Sol. Change was’ into ‘were’. It two subjects are joined by ‘neither …..nor’, the verb will
    agree with the nearest subject.

 

हम डेली नए परीक्षा उपयोगी Questions अपलोड करते हैं, इसलिए आप सभी से यही अनुरोध है कि आप हमारे Notification prompt को सब्सक्राइब कर लें ताकि आपको हमारे अपडेट विधिवत रूप से मिलते रहें |

General Awareness Questions for Defence Exams

Vocabulary for Defence Exams

[whatsappsupport number=”917705960306″ text=”Join us on WhatsApp!” text-color=”#fff” text-bold=”700″ bg-color=”#22c15e” message=”Hello…” ]

प्रिय छात्रो, अगर आपका कोई भी सवाल हो तो Comment Box मे आप हमे Comment करके बता सकते हो हम आपको आपके सवालो का सही जवाब जरुर देंगे आप अपनी तरफ से सुजाव भी दे सकते हैं और आप अपने दोस्तों को Whatsapp, Facebook, Twitter के जरिये शेयर कीजिए ताकि और भी Students को ज्ञान मिल पाए, धन्यवाद्!