English Language Quiz : 1 October 2019

english questions for defence exams preparation

Many of you have been practicing a lot for your upcoming exams. Thus, to give you a head start we thought of helping you by bringing out daily English Language quiz on NDA, Navy and various other defence exams, that will help you boost up your preparation a lot more. Moreover, this quiz contains expected questions which match the Exam Pattern of most of the Defence Job Exams. Today’s Quiz is based on Important English Language Questions. Make sure to attempt this Important English Language Quiz 1 October 2019 based on Important Word Substitution Questions and check your preparation level.

Directions (1-10): Look at the bracketed part of each sentence. Below each sentence, three possible situations for bolded part are given. If one of them (a), (b) or (c) is better than the bolded part, indicate your response on the Answer Sheet against the corresponding letter (a), (b) or (c). If none of the substitutions improves the sentence, indicate (d) as your response on the Answer Sheet. Thus a “No improvement” response will be signified by the letter (d).

Time limit: 0

Information

Click on Start Button to start your Quiz.

You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.

Quiz is loading...

You must sign in or sign up to start the quiz.

You have to finish following quiz, to start this quiz:

Results

0 of 10 questions answered correctly

Your time:

Time has elapsed

You have reached 0 of 0 points, (0)

Average score
 
 
Your score
 
 

Categories

  1. Not categorized 0%
  • Thankyou for taking the Test.

maximum of 10 points
Pos. Name Entered on Points Result
Table is loading
No data available
Your result has been entered into leaderboard
Loading
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10
  1. Answered
  2. Review
  1. Question 1 of 10
    1. Question

    She told the children (not to stop) the work.

    Correct

    Sol. The sentence as given in the question is grammatically correct and requires no improvement. ‘Not to stop’ is a command that fits perfectly in the context of the sentence both tense wise and structure wise. Hence, option (d) is the correct choice.

    Incorrect

    Sol. The sentence as given in the question is grammatically correct and requires no improvement. ‘Not to stop’ is a command that fits perfectly in the context of the sentence both tense wise and structure wise. Hence, option (d) is the correct choice.

  2. Question 2 of 10
    2. Question

    He succeeded (by dint of) hard work.

    Correct

    Sol. The word dint is used to indicate that something came about through a particular force or means. So if you make a lot of money, that’s probably by dint of hard work. Hence ‘By dint of’ makes good sense in the sentence and is most appropriate and no improvement is required.

    Incorrect

    Sol. The word dint is used to indicate that something came about through a particular force or means. So if you make a lot of money, that’s probably by dint of hard work. Hence ‘By dint of’ makes good sense in the sentence and is most appropriate and no improvement is required.

  3. Question 3 of 10
    3. Question

    We had a hard time (in the war).

    Correct

    Sol. During stands for ‘throughout the course or duration of (a period of time)’. Hence option C is the most appropriate choice.

    Incorrect

    Sol. During stands for ‘throughout the course or duration of (a period of time)’. Hence option C is the most appropriate choice.

  4. Question 4 of 10
    4. Question

    Born of poor, illiterate farm workers, Lincoln (rose to become) the president of the U.S.A.

    Correct

    Sol. Rise means to become important, successful, or powerful and Past Participle form of Rise is ‘Rose’. Hence ‘No improvement’ is required.

    Incorrect

    Sol. Rise means to become important, successful, or powerful and Past Participle form of Rise is ‘Rose’. Hence ‘No improvement’ is required.

  5. Question 5 of 10
    5. Question

    I look forward (to meet you) in Delhi.

    Correct

    Sol. ‘Look forward to, taken to, with a view to, be used to etc.’ take gerund form of verb i.e. V1 + ing after them. Hence option A is the correct choice.

    Incorrect

    Sol. ‘Look forward to, taken to, with a view to, be used to etc.’ take gerund form of verb i.e. V1 + ing after them. Hence option A is the correct choice.

  6. Question 6 of 10
    6. Question

    It is high time they (burst with anger) for not getting justice from the High Court.

    Correct

    Sol. ‘It is high time’ phrase takes V2/past form of verb after it. And ‘Burst’ is the verb that remains same in Present and Past form. Hence No Improvement is required.

    Incorrect

    Sol. ‘It is high time’ phrase takes V2/past form of verb after it. And ‘Burst’ is the verb that remains same in Present and Past form. Hence No Improvement is required.

  7. Question 7 of 10
    7. Question

    The orphans have been clamouring for nutritious food (from the past) two weeks.

    Correct

    Sol. ‘Perfect/ Perfect Continuous Tense’ +………….’For + Period of Time’.
    Hence option B is the correct choice.

    Incorrect

    Sol. ‘Perfect/ Perfect Continuous Tense’ +………….’For + Period of Time’.
    Hence option B is the correct choice.

  8. Question 8 of 10
    8. Question

    (I think in my opinion) that all those who claim to be honest are not really so.

    Correct

    Sol. The formally accepted method to start a sentence is ‘In my opinion’. And ‘I believe’ is correct to use as a subsequent part of ‘In my opinion’. Hence option A is the correct choice.

    Incorrect

    Sol. The formally accepted method to start a sentence is ‘In my opinion’. And ‘I believe’ is correct to use as a subsequent part of ‘In my opinion’. Hence option A is the correct choice.

  9. Question 9 of 10
    9. Question

    Though he worked hard, (but) he failed.

    Correct

    Sol. ‘Though…….yet’ is the correct Conjunction pair.
    Hence option C is the correct choice.

    Incorrect

    Sol. ‘Though…….yet’ is the correct Conjunction pair.
    Hence option C is the correct choice.

  10. Question 10 of 10
    10. Question

    The new headmaster (affected) many changes in the school.

    Correct

    Sol. When a change is brought into existence, it is ‘effected’. ‘Affect’ is related to cause whereas ‘inject’ means to infuse internally. ‘Inflict’ is generally used with gain or pleasure. Thus here the word effect suits aptly to the situation.

    Incorrect

    Sol. When a change is brought into existence, it is ‘effected’. ‘Affect’ is related to cause whereas ‘inject’ means to infuse internally. ‘Inflict’ is generally used with gain or pleasure. Thus here the word effect suits aptly to the situation.



You may also like to read:
1. General Science Laws of Motion Questions Bilingual
2. Logarithm Questions Bilingual for Air Force Exam

हम डेली नए परीक्षा उपयोगी Questions अपलोड करते हैं, इसलिए आप सभी से यही अनुरोध है कि आप हमारे Notification prompt को सब्सक्राइब कर लें ताकि आपको हमारे अपडेट विधिवत रूप से मिलते रहें |

Please join Our Telegram Channel

Click to Join

प्रिय छात्रो, अगर आपका कोई भी सवाल हो तो Comment Box मे आप हमे Comment करके बता सकते हो हम आपको आपके सवालो का सही जवाब जरुर देंगे आप अपनी तरफ से सुजाव भी दे सकते हैं और आप अपने दोस्तों को Whatsapp, Facebook, Twitter के जरिये शेयर कीजिए ताकि और भी Students को ज्ञान मिल पाए, धन्यवाद्!