Home Quiz Mathematics Expected Maths Question for Navy AA/SSR

Expected Maths Question for Navy AA/SSR

1341
0

छात्रों जैसा कि आप सभी जानते हैं Navy SSR और Navy AA की परीक्षा नजदीक है, और हम आशा करते हैं आपकी तैयारी जोर-शोर से चल रही होगी | इस बार हम सभी की यही कामना है कि आप सभी अपनी परीक्षा में सफल हों और अपना सपना साकार कर सकें | 

आपके लिए हम कुछ Mathematics Questions in English, Navy SSR और Navy AA परीक्षा के लिए उपलब्ध करा रहे हैं |

हम डेली नए परीक्षा उपयोगी Questions अपलोड करते हैं, इसलिए आप सभी से यही अनुरोध है कि आप हमारे Notification prompt को सब्सक्राइब कर लें ताकि आपको हमारे अपडेट विधिवत रूप से मिलते रहें |

DefencePrep is providing you all with Mathematics questions for Navy SSR, Navy AA, Air Force Exam and other Defence Examinations. These questions are expected for Air Force X Group, Navy AA & Navy SSR exams.

QUESTIONS

1. The number of solutions to the equation ${ z }^{ 2 }+\overline { z } =0$ is
a. 1
b. 2
c. 3
d. 4

View Answer
Ans.(d)

2. If $\left| { z }^{ 2 }-1 \right| =\left| { z }^{ 2 } \right| +1$, then z lies on a
a. real axis
b. imaginary axis
c. non-real axis
d. None of these

View Answer
Ans.(b)

3. If three complex number are in the arithmetic progression, then they lie on in complex plane.
a. Circle
b. Parabola
c. Straight Line
d. None of these

View Answer
Ans.(c)

4. What is the number of solutions of the equation ${ x }^{ 2 }-5\left| x \right| +6=0?$
a. 2
b. 0
c. 1
d. 4

View Answer
Ans.(d)

5. The differential equation $y\frac { dx }{ dy } =y-1,y\left( 0 \right) =1$ has
a. unique solutions
b. two solutions
c. infinite number of solutions
d. no solutions

View Answer
Ans.(a)

6. The degree of the differential equation $4z=y\frac { dz }{ dy } +sin\left( \frac { dz }{ dy } \right) $
a. 0
b. 1
c. 2
d. Cannot be determined

View Answer
Ans.(d)

7. The solution of the equation $\frac { dy }{ dx } =\frac { 3x-4y-2 }{ 3x-4y-3 } $ is
a. $\frac { dy }{ dx } =\frac { 3x-4y-2 }{ 3x-4y-3 } $
b. $x-y+C=log\left( 3x-4y+4 \right) $
c. $x-y+C=log\left( 3x-4y-3 \right) $
d. $x-y+C=log\left( 3x-4y+1 \right) $

View Answer
Ans.(d)

8. The orthogonal trajectory of the family of parabolas ${ x }^{ 2 }=4\mu y,\quad \mu $ being parameter is
a. ${ x }^{ 2 }+{ y }^{ 2 }=C$
b. $2{ x }^{ 2 }+{ y }^{ 2 }=C$
c. ${ x }^{ 2 }+2{ y }^{ 2 }=C$
d. ${ x }^{ 2 }-2{ y }^{ 2 }=C$

View Answer
Ans.(c)

9. The inverse matrix of $\begin{bmatrix} 2 & -3 \\ -4 & 2 \end{bmatrix}$ is
a. $-\frac { 1 }{ 8 } \begin{bmatrix} 2 & 3 \\ 4 & 2 \end{bmatrix}$
b. $-\frac { 1 }{ 8 } \begin{bmatrix} 2 & 4 \\ 3 & 2 \end{bmatrix}$
c. $\frac { 1 }{ 8 } \begin{bmatrix} 2 & 3 \\ 4 & 2 \end{bmatrix}$
d. $\frac { 1 }{ 8 } \begin{bmatrix} 2 & 4 \\ 3 & 2 \end{bmatrix}$

View Answer
Ans.(a)

10. If is a square matrix, then $\left( A+{ A }^{ T } \right) $ is
a. Null matrix
b. An identity matrix
c. A symmetric matrix
d. A skew-symmetric matrix

View Answer
Ans.(a)

Physics Questions

English Language Questions

700 General Awareness Questions

[whatsappsupport number=”917705960306″ text=”Join us on WhatsApp!” text-color=”#fff” text-bold=”700″ bg-color=”#22c15e” message=”Hello…” ]

प्रिय छात्रो, अगर आपका कोई भी सवाल हो तो Comment Box मे आप हमे Comment करके बता सकते हो हम आपको आपके सवालो का सही जवाब जरुर देंगे आप अपनी तरफ से सुजाव भी दे सकते हैं और आप अपने दोस्तों को Whatsapp, Facebook, Twitter के जरिये शेयर कीजिए ताकि और भी Students को ज्ञान मिल पाए, धन्यवाद्!