General Awareness Questions For NAVY SSR, NAVY AA, Air-Force Y Group Exam

General Studies Questions for Defence Exams

Dear Students,
We are providing General Awareness Quiz based on Important General Awareness Questions for NAVY AA, NAVY SSR & Air-Force Y Group Exam for you, it will help you to score good in General Science section if you regularly follow the contents provided on our website. We publish new Quiz daily. Please keep visiting daily and do share with your friends.We wish you the with the best wishes for all the upcoming exams.

प्रिय छात्र एवं छात्राओं,
हम आपके लिए जनरल अवेयरनेस की प्रश्नोत्तरी प्रदान कर रहे हैं, यदि आप नियमित रूप से हमारी वेबसाइट पर प्रदान की गई सामग्री का पालन करते हैं तो यह आपको जनरल अवेयरनेस अनुभाग में अच्छा स्कोर करने में मदद करेगा। हम रोज़ाना नई क्विज़ प्रकाशित करते हैं। कृपया रोज़ाना इन क्विज की प्रैक्टिस करें और अपने मित्रों के साथ साझा करें। हम सभी आगामी परीक्षाओं के लिए शुभकामनाएं देते हैं।

Time limit: 0

Information

Click on Start Button to start your Quiz.

You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.

Quiz is loading...

You must sign in or sign up to start the quiz.

You have to finish following quiz, to start this quiz:

Results

0 of 10 questions answered correctly

Your time:

Time has elapsed

You have reached 0 of 0 points, (0)

Average score
 
 
Your score
 
 

Categories

  1. Not categorized 0%
  • Thankyou for taking the Test.

Your result has been entered into leaderboard
Loading
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10
  1. Answered
  2. Review
  1. Question 1 of 10
    1. Question
    1 points

    Among the following, which Mughal Emperor introduced the policy of Sulh-i-kul?
    निम्नलिखित में से, किस मुगल सम्राट ने सुल्हा-ए-कुल की नीति पेश की?

    Correct

    Sol. Sulh-i kul is an Arabic term literally meaning “peace with all,” or“universal peace”.
    Akbar  use  Sulh-i kul philosophy to create a peaceful and harmonious relationship among different religions.
    Incorrect

    Sol. Sulh-i kul is an Arabic term literally meaning “peace with all,” or“universal peace”.
    Akbar  use  Sulh-i kul philosophy to create a peaceful and harmonious relationship among different religions.
  2. Question 2 of 10
    2. Question
    1 points

    During the Mughal period, which one of the following trades were the first to come to India?
    मुगल काल के दौरान, निम्नलिखित में से कौन सा व्यापार भारत आने वाला पहला था?

    Correct

    Sol. Portuguese trade with India had been a crown monopoly since the Portuguese captain Vasco da Gama opened the sea route to India in 1497-99. The monopoly had been managed by the Casa da Índia, the royal trading house founded around 1500.
    Incorrect

    Sol. Portuguese trade with India had been a crown monopoly since the Portuguese captain Vasco da Gama opened the sea route to India in 1497-99. The monopoly had been managed by the Casa da Índia, the royal trading house founded around 1500.
  3. Question 3 of 10
    3. Question
    1 points

    When was Burma separated from India
    बर्मा भारत से कब अलग हुआ था?

    Correct

    Sol. Burma separated from India in 1937 in the hope of weakening Burmese nationalist movement.

    Incorrect

    Sol. Burma separated from India in 1937 in the hope of weakening Burmese nationalist movement.

  4. Question 4 of 10
    4. Question
    1 points
    What was the objective of Dandi March started by M. K. Gandhi?
    (a) To start the mass struggle
    (b) To break the salt law
    (c) To Fight against the British Policy
    (d) None of the above
    एम के गांधी द्वारा शुरू की गई दांडी मार्च का उद्देश्य क्या था?
    (a) सामूहिक संघर्ष शुरू करने के लिए
    (b) नमक कानून तोड़ने के लिए
    (c) ब्रिटिश नीति के खिलाफ लड़ने के लिए
    (d) उपर्युक्त में से कोई नहीं
    Correct

    Sol. The Salt March, also known as the Dandi March and the Dandi Satyagraha, was an act of nonviolent civil disobedience in colonial India initiated by Mohandas Karamchand Gandhi to produce salt from the seawater in the coastal village of Dandi, as was the practice of the local populace until British officials introduced taxation on salt production, deemed their sea-salt reclamation activities illegal, and then repeatedly used force to stop it.

    Incorrect

    Sol. The Salt March, also known as the Dandi March and the Dandi Satyagraha, was an act of nonviolent civil disobedience in colonial India initiated by Mohandas Karamchand Gandhi to produce salt from the seawater in the coastal village of Dandi, as was the practice of the local populace until British officials introduced taxation on salt production, deemed their sea-salt reclamation activities illegal, and then repeatedly used force to stop it.

  5. Question 5 of 10
    5. Question
    1 points
    For the Karachi session of Indian National Congress in 1931, presided over by Sardar Patel, who drafted the Resolution on Fundamental Rights and Economic Programme? 
    (a) Mahatma Gandhi
    (b) Pandit Jawaharlal Nehru
    (c) Dr. Rajendra Prasad
    (d) Dr. B. R. Ambedkar
    1931 में भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस के कराची सत्र के लिए सरदार पटेल की अध्यक्षता में, जिन्होंने मौलिक अधिकार और आर्थिक कार्यक्रम पर संकल्प का मसौदा तैयार किया था?
    (a) महात्मा गांधी
    (b) पंडित जवाहरलाल नेहरू
    (c) डॉ राजेंद्र प्रसाद
    (d) डॉ बी आर अम्बेडकर
    Correct

    Sol. The Karachi session was presided by Sardar Patel. The congress adopted a resolution on Fundamental Rights and Economic Policy which represented the Party’s Social, Economic and Political programme. It was later known as Karachi Resolution and  Nehru had originally drafted it.

    Incorrect

    Sol. The Karachi session was presided by Sardar Patel. The congress adopted a resolution on Fundamental Rights and Economic Policy which represented the Party’s Social, Economic and Political programme. It was later known as Karachi Resolution and  Nehru had originally drafted it.

  6. Question 6 of 10
    6. Question
    1 points
    Which Fundamental Right in the Indian Constitution prohibits trafficking, forced labour, and children working under 14 years of age?
    (a) Right to Equality
    (b) Right to Freedom
    (c) Right against Exploitation
    (d) Right to Freedom of  Religion
    भारतीय संविधान में कौन सा मौलिक अधिकार तस्करी, मजबूर श्रम और 14 वर्ष से कम आयु के बच्चों को प्रतिबंधित करता है?
    (a) समानता का अधिकार
    (b) स्वतंत्रता का अधिकार
    (c) शोषण के खिलाफ सही
    (d) धर्म की स्वतंत्रता का अधिकार
    Correct

    Sol. Articles 23 and 24 under Right Against Exploitation of the Indian Constitution safeguard women and children and others against exploitation of various forms.Right against Exploitation is the Fundamental Right which prohibits trafficking, forced labour (begar) and child employment under 14 years of age.

    Incorrect

    Sol. Articles 23 and 24 under Right Against Exploitation of the Indian Constitution safeguard women and children and others against exploitation of various forms.Right against Exploitation is the Fundamental Right which prohibits trafficking, forced labour (begar) and child employment under 14 years of age.

  7. Question 7 of 10
    7. Question
    1 points
    In which year was Nationalist Congress Party (NCP) founded?
    (a) 1949
    (b) 1999
    (c) 1972
    (d) 1997
    किस वर्ष राष्ट्रवादी कांग्रेस पार्टी (एनसीपी) की स्थापना हुई थी?
    (a) 1949
    (b) 1999
    (c) 1972
    (d) 1997
    Correct

    Sol. The Nationalist Congress Party (NCP) is a centrist nationalist political party in India. The NCP was formed on 25 May 1999, by Sharad Pawar, P. A. Sangma, and Tariq Anwar. The Election Symbol of NCP is an analogue clock that reads 10:10.
    Incorrect

    Sol. The Nationalist Congress Party (NCP) is a centrist nationalist political party in India. The NCP was formed on 25 May 1999, by Sharad Pawar, P. A. Sangma, and Tariq Anwar. The Election Symbol of NCP is an analogue clock that reads 10:10.
  8. Question 8 of 10
    8. Question
    1 points
    Which Fundamental Right in the Indian Constitution states that every person has the right to practice, profess and propagate the religion of their choice.
    (a) Right to Equality
    (b) Right to Freedom
    (c) Right against Exploitation
    (d) Right to Freedom of Religion
    भारतीय संविधान में कौन सा मौलिक अधिकार बताता है कि प्रत्येक व्यक्ति को अपनी पसंद के धर्म का अभ्यास, प्रचार और प्रसार करने का अधिकार है।
    (a) समानता का अधिकार
    (b) स्वतंत्रता का अधिकार
    (c) शोषण के खिलाफ सही
    (d) धर्म की स्वतंत्रता का अधिकार
    Correct

    Sol. Article 25 guarantees Freedom of conscience and free profession, practice and propagation of religion according to their choice.

    Incorrect

    Sol. Article 25 guarantees Freedom of conscience and free profession, practice and propagation of religion according to their choice.

  9. Question 9 of 10
    9. Question
    1 points
    Whose recommendation is mandatory to impeach the President of India from his office before the completion of his/her term?
    (a)The Prime Minister
    (b)The Speaker of the Lok Sabha
    (c) The Chief Justice of India
    (d) Two houses of the parliament
    भारत के राष्ट्रपति को उसकी अवधि पूरी होने से पहले भारत से छेड़छाड़ करने की किसकी सिफारिश अनिवार्य है?
    (a) प्रधान मंत्री
    (b) लोकसभा के अध्यक्ष
    (c) भारत के मुख्य न्यायाधीश
    (d) संसद के दो घर
    Correct

    Sol. According to Article 65(2)- (a) the proposal to prefer impeachment charge is contained in a resolution which has been moved after at least fourteen days notice in writing signed by not less than one-fourth of the total number of members of the House has been given of their intention to move the resolution, and
    (b) such resolution has been passed by a majority of not less than two-thirds of the total membership of the House.
    Incorrect

    Sol. According to Article 65(2)- (a) the proposal to prefer impeachment charge is contained in a resolution which has been moved after at least fourteen days notice in writing signed by not less than one-fourth of the total number of members of the House has been given of their intention to move the resolution, and
    (b) such resolution has been passed by a majority of not less than two-thirds of the total membership of the House.
  10. Question 10 of 10
    10. Question
    1 points
    Fundamental duties are mentioned in which of the following part of Indian Constitution?
    (a) Part II
    (b) Part III
    (c) Part V
    (d) Part IV A
    भारतीय संविधान के निम्नलिखित भाग में से किस मौलिक कर्तव्यों का उल्लेख किया गया है?
    (a) भाग II
    (b) भाग III
    (c) भाग वी
    (d) भाग IV ए
    Correct

    Sol. The Fundamental Duties are defined as the moral obligations of all citizens to help promote a spirit of patriotism and to uphold the unity of India. These duties, set out in Part IV–A of the Constitution, concern individuals and the nation. Like the Directive Principles, they are not enforceable by the law.

    Incorrect

    Sol. The Fundamental Duties are defined as the moral obligations of all citizens to help promote a spirit of patriotism and to uphold the unity of India. These duties, set out in Part IV–A of the Constitution, concern individuals and the nation. Like the Directive Principles, they are not enforceable by the law.

Leaderboard: General Awareness Quiz for Defence : Day 1

maximum of 10 points
Pos. Name Entered on Points Result
Table is loading
No data available

प्रिय छात्र एवं छात्राओं, अगर आपको कोई भी सवाल हो तो Comment Box मे आप हमे Comment करके बता सकते हो हम आपको आपके सवालो का सही जवाब जरुर देंगे आप अपनी तरफ से सुजाव भी दे सकते हैं और आप अपने दोस्तों को Whatsapp, Facebook, Twitter के जरिये शेयर कीजिए ताकि और भी Students को ज्ञान मिल पाए, धन्यवाद्!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *