Home Quiz General Studies General Awareness Quiz for Air Force Exam

General Awareness Quiz for Air Force Exam

358
0

DefencePrep is providing you all with Important General Awareness Questions for Navy SSR, Navy AA, Air Force Y Group Exam and also other Defence Examinations. These questions are expected for Air Force Y Group, Navy AA & Navy SSR exams.

छात्रों जैसा कि आप सभी जानते हैं Navy SSR और Navy AA की परीक्षा नजदीक है, और हम आशा करते हैं आपकी तैयारी जोर-शोर से चल रही होगी | इस बार हम सभी की यही कामना है कि आप सभी अपनी परीक्षा में सफल हों और अपना सपना साकार कर सकें | 

आपके लिए हम कुछ Important General Awareness Questions for Navy SSR और Navy AA परीक्षा के लिए उपलब्ध करा रहे हैं |

हम डेली नए परीक्षा उपयोगी Questions अपलोड करते हैं, इसलिए आप सभी से यही अनुरोध है कि आप हमारे Notification prompt को सब्सक्राइब कर लें ताकि आपको हमारे अपडेट विधिवत रूप से मिलते रहें |

QUESTIONS

Q1. Capital of Myanmar is?
म्यांमार की राजधानी क्या है?
(a) Naypyitaw / नाएप्यीडॉ
(b) Arakan/ अराकान
(c) Rangoon/ रंगून
(d) Ava/ एवा

View Answer
Ans.(a)
Sol. The current capital of Myanmar (Burma) is Naypyidaw.

Q2. The World’s biggest concrete structure “Three Gorges Dam” is located in which of the following countries?
दुनिया की सबसे बड़ी ठोस संरचना “थ्री गोर्गेस बांध” निम्नलिखित देशों में से किस में स्थित है?
(a) China /चाइना
(b) Taiwan/ताइवान
(c) Malaysia /मलेशिया
(d) Thailand/थाईलैंड

View Answer
Ans.(a)
Sol. The Three Gorges Dam is a hydroelectric gravity dam that spans the Yangtze River by the town of Sandouping, in Yiling District, Yichang, Hubei province, China.

Q3. Which of the followings is not correctly matched?
निम्नलिखित में से क्या सही मिलान नहीं है?
(a) Indonesia – Jakarta/इंडोनेशिया – जकार्ता
(b) Maldives – male/ मालदीव – मेल
(c) North Korea – Seoul/ उत्तर कोरिया – सियोल
(d)Zimbabwe-Harare/ जिम्बाब्वे-हरारे

View Answer
Ans.(c)
Sol. Pyongyang became the de facto capital of North Korea upon its establishment in 1948.

Q4. Which continent is also known as “Dark Continent” ?
कौन सा महाद्वीप “डार्क महाद्वीप” के रूप में भी जाना जाता है?
(a) Africa /अफ्रीका
(b) South America/दक्षिण अमेरिका
(c) Australia /ऑस्ट्रेलिया
(d) Asia/एशिया

View Answer
Ans.(a)
Sol. Europeans called Africa the Dark Continent because they saw it as a place where they could practice imperialism, adventure, and philanthropy.

Q5. What is the modern name of “Siam”?
“सियाम” का आधुनिक नाम क्या है?
(a) Myanmar /म्यांमार
(b) Thailand /थाईलैंड
(c) Philippines / फिलीपींस
(d) Cambodia/कंबोडिया

View Answer
Ans.(b)
Sol. Thailand was renamed to Siam from 1946 to 1948, after which it again reverted to Thailand.

Q6. Which of the following is not a member of SAARC?
निम्नलिखित में से कौन सा देश SAARC का सदस्य नहीं है?
(a) Bhutan /भूटान
(b) Nepal/नेपाल
(c) Singapore/ सिंगापुर
(d) Maldives/मालदीव्स

View Answer
Ans.(c)
Sol. The South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) is the regional intergovernmental organization and geopolitical union of nations in South Asia. Its member states include Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, India, Nepal, the Maldives, Pakistan and Sri Lanka.

Q7. Bahadur Shah I (1707–1712 AD) was the ruler of which dynasty?
बहादुर शाह I (1707–1712 AD) किस राजवंश के शासक थे?
(a) Nanda/नंदा
(b) Maurya/मौर्या
(c) Mughal/मुग़ल
(d) Haryanka/हर्यंका

View Answer
Ans.(c)
Sol. Bahadur Shah, also known as Muhammad Muazzam and Shah Alam was the seventh Mughal emperor of India, ruled from 1707 until his death in 1712.

Q8. Who Invented water turbine?
वाटर टरबाइन किसने खोजा?
(a) Enrico Fermi/ एनरिको फर्मि
(b) Adolf Gaston Eugen Fick/एडॉल्फ गैस्टन यूजीन फिक
(c) Sandford Fleming/ एडॉल्फ गैस्टन यूजीन फिक
(d) Benoit Fourneyron/ बेनोइट फोरनीरॉन

View Answer
Ans.(d)
Sol. In 1827, French engineer Benoit Fourneyron developed a turbine capable of producing around 6 horsepower – the earliest version of the Fourneyron reaction turbine.

Q9. Motion of a train is an example of ______.
ट्रेन की गति ______ का एक उदाहरण है.
(a) Rotatory motion/ घूर्णन गति
(b) Spin motion/ स्पिन गति
(c) Projectile motion/ प्रक्षेप्य गति
(d) Translatory motion/ रूपांतरित गति

View Answer
Ans.(d)
Sol. Translatory motion is a motion in which all points of a moving body move uniformly in the same line or direction.

Q10. What is the full form of the Indian Political Party “BSP”?
भारतीय राजनीतिक पार्टी “BSP” का पूर्ण रूप क्या है?
(a) Bharatiya Samaj Party
(b) Bahujan Samaj Party
(c) Bharatiya Sangh Party
(d) Bahujan Sangh Party

View Answer
Ans.(b)
Sol. Bahujan Samaj Party (BSP) is the third largest national political party in India.

Q11. The number of parliamentary seats (Rajya Sabha) of Tamil Nadu is
तमिलनाडु की संसदीय सीटों की संख्या (राज्य सभा) है:
(a) 12
(b) 16
(c) 18
(d) 31

View Answer
Ans.(c)
Sol. The Rajya Sabha seats of Tamil Nadu is 18 seats and they are indirectly elected by the state legislators of Tamil Nadu.

Q12. Sunderbans Wildlife Sanctuary is situated in which of the following Indian state?
सुंदरबन वन्यजीव अभयारण्य निम्नलिखित भारतीय राज्यों में स्थित है?
(a) Maharashtra/महाराष्ट्र
(b) Tamil Nadu/तमिल नाडू
(c) West Bengal/पश्चिम बंगाल
(d) Assam/असम

View Answer
Ans.(c)
Sol. The protected forest area in West Bengal was declared a National Park in 1984 and is a rich biosphere reserve and the part of the Sunderbans situated at the Ganges Delta. Sunderbans Wildlife Sanctuary is a home to a wide variety of flora and fauna species. These include Tiger, Leopard cat, Fishing Cats and over 70 different species of endemic birds.

Q13. Srisailam Dam is in which of the following state?
श्रीशैलम बांध निम्नलिखित में से किस राज्य में है?
(a) Madhya Pradesh/ मध्य प्रदेश
(b) Andhra Pradesh/ आंध्र प्रदेश
(c) Bihar/ बिहार
(d) Karnataka/ कर्नाटक

View Answer
Ans.(b)
Sol. The Srisailam Dam is constructed across the Krishna River on the border of Mahabubnagar District, Telangana and Kurnool district, Andhra Pradesh near Srisailam temple town and is the 2nd largest capacity working hydroelectric station in the country.

Q14. Who is the governor of Arunachal Pradesh?
अरुणाचल प्रदेश के गवर्नर कौन हैं?
(a) V. Shanmuganthan (Add. Charge)/ वी. शनमुगनथन (अतिरिक्त चार्ज)
(b) Balramji Dass Tandon/बलरामजी दास टंडन
(c) Banwarilal Purohit/बनवारीलाल पुरोहित
(d) BD Mishra/बी. डी. मिश्रा

View Answer
Ans.(d)
Sol. The Governor of Arunachal Pradesh is a nominal head and representative of the President of India in the state of Arunachal Pradesh. The Governor is appointed by the President for a term of 5 years. The current governor is BD Mishra.

Q15. Capital of Albania is?
अल्बानिया की राजधानी क्या है?
(a) Tirana/ तिराना
(b) Vienna/ वियना
(c) Luanda/ लुआंडा
(d) Yerevan/ येरेवान

View Answer
Ans.(a)
Sol. Albania , officially the Republic of Albania is a country in Southeast Europe, bordered by Montenegro to the northwest, Kosovo to the northeast, the Republic of Macedonia to the east, and Greece to the south and southeast. Tirana, the capital of Albania, is known for its colorful Ottoman. Lek is the currency of Albania.

Expected Mathematics Questions for Defence Exams

English Language Questions for Defence Exams

Mathematics Questions for Defence Exams

[whatsappsupport number=”917705960306″ text=”Join us on WhatsApp!” text-color=”#fff” text-bold=”700″ bg-color=”#22c15e” message=”Hello…” ]

प्रिय छात्रो, अगर आपका कोई भी सवाल हो तो Comment Box मे आप हमे Comment करके बता सकते हो हम आपको आपके सवालो का सही जवाब जरुर देंगे आप अपनी तरफ से सुजाव भी दे सकते हैं और आप अपने दोस्तों को Whatsapp, Facebook, Twitter के जरिये शेयर कीजिए ताकि और भी Students को ज्ञान मिल पाए, धन्यवाद्!