General Awareness Quiz for Defence Exams: 11th March 2019

General Studies Questions for Defence Exams

Dear Students, DefencePrep is providing you all with General Awareness Quiz for Defence Exams. The questions asked in General Awareness Section of most of the Defence examinations are based on the topics from Current Affairs and Events from our History.

The questions asked in this section are complex and comparatively difficult but once attempted with high accuracy, can fetch you full marks in this section.

Practice on a daily basis helps one dive into the core concepts of a subject and thus, help her perform to the best of her ability in the real examinations. So, attempt the daily quizzes being provided by DefencePrep and score to the maximum in General Awareness Section of all sorts of defence examinations.

Physics Quiz for Defence Exams

प्रिय छात्रों, DefencePrep आपको रक्षा परीक्षा के लिए सामान्य जागरूकता प्रश्नोत्तरी प्रदान कर रहा है। अधिकांश रक्षा परीक्षाओं के सामान्य जागरूकता खंड में पूछे गए प्रश्न, हमारे इतिहास के करंट अफेयर्स और इवेंट्स के विषयों पर आधारित होते हैं।

इस खंड में पूछे गए प्रश्न जटिल और तुलनात्मक रूप से कठिन होते हैं, लेकिन एक बार उच्च सटीकता के साथ प्रयास करने पर, आप पूर्ण अंक प्राप्त कर सकते हैं यह अनुभाग।

दैनिक आधार पर अभ्यास एक व्यक्ति को एक विषय की मूल अवधारणाओं में गोता लगाने में मदद करता है और इस प्रकार, उसे वास्तविक परीक्षाओं में उसकी क्षमता का सर्वश्रेष्ठ प्रदर्शन करने में मदद करता है। इसलिए, DefencePrep द्वारा प्रदान की जा रही दैनिक क्विज़ का प्रयास करें और सभी प्रकार की रक्षा परीक्षाओं के सामान्य योग्यता अनुभाग में अधिकतम स्कोर करें।

Time limit: 0

Information

Click on Start Button to start your Quiz.

You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.

Quiz is loading...

You must sign in or sign up to start the quiz.

You have to finish following quiz, to start this quiz:

Results

0 of 15 questions answered correctly

Your time:

Time has elapsed

You have reached 0 of 0 points, (0)

Average score
 
 
Your score
 
 

Categories

  1. Not categorized 0%
  • Thankyou for taking the Test.

maximum of 15 points
Pos. Name Entered on Points Result
Table is loading
No data available
Your result has been entered into leaderboard
Loading
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10
  11. 11
  12. 12
  13. 13
  14. 14
  15. 15
  1. Answered
  2. Review
  1. Question 1 of 15
    1. Question
    1 points

    Shah Jahan built Taj Mahal in memory of ___________?
    शाहजहां ने ___________ की याद में ताजमहल बनाया था?

    Correct

    Sol.The Taj Mahal was commissioned by Shah Jahan in 1631, to be built in the memory of his wife Mumtaz Mahal

    Incorrect

    Sol.The Taj Mahal was commissioned by Shah Jahan in 1631, to be built in the memory of his wife Mumtaz Mahal

  2. Question 2 of 15
    2. Question
    1 points

    Bibi Ka Maqbara was built by –
    बीबी का मकबरा किस के द्वारा बनाया गया था?

    Correct

    Sol.The Bibi-Ka-Maqbara is a beautiful mausoleum of Rabia-ul-Daurani alias Dilras Banu Begum, the wife of the Mughal Emperor Aurangazeb (1658-1707 A.D.). This mausoleum is believed to be constructed by Prince Azam Shah in memory of his mother between 1651 and 1661 A.D

    Incorrect

    Sol.The Bibi-Ka-Maqbara is a beautiful mausoleum of Rabia-ul-Daurani alias Dilras Banu Begum, the wife of the Mughal Emperor Aurangazeb (1658-1707 A.D.). This mausoleum is believed to be constructed by Prince Azam Shah in memory of his mother between 1651 and 1661 A.D

  3. Question 3 of 15
    3. Question
    1 points

    Prithviraj Chauhan married _________. She was the daughter of his enemy Jaichandra Gahadwal.
    पृथ्वीराज चौहान ने अपने दुश्मन जयचंद्र गहदवाल की बेटी _________ से विवाह किया था.

    Correct

    Sol. Somyukta or Sanyogita is married to Prithviraj chauhan. She was the daughter of his enemy Jaichandra Gahadwal

    Incorrect

    Sol. Somyukta or Sanyogita is married to Prithviraj chauhan. She was the daughter of his enemy Jaichandra Gahadwal

  4. Question 4 of 15
    4. Question
    1 points

    Who was Prithviraj Chauhan’s father?
    पृथ्वीराज चौहान के पिता कौन थे?

    Correct

    Sol. Prithviraj Chauhan III was born to the Chahamana king Someshvara and queen Karpuradevi

    Incorrect

    Sol. Prithviraj Chauhan III was born to the Chahamana king Someshvara and queen Karpuradevi

  5. Question 5 of 15
    5. Question
    1 points

    Aurangzeb put his father ___________ under house arrest in Agra Fort.
    औरंगजेब ने अपने पिता ___________ को आगरा किले में कैद करके रखा था 

    Correct

    Sol. Aurangzeb put his father Shah Jahan under house arrest in Agra fort

    Incorrect

    Sol. Aurangzeb put his father Shah Jahan under house arrest in Agra fort

  6. Question 6 of 15
    6. Question
    1 points

    Babur was born in the year
    बाबर का जन्म किस वर्ष में हुआ था

    Correct

    Sol. Babur was born in 14 February 1483.

    Incorrect

    Sol. Babur was born in 14 February 1483.

  7. Question 7 of 15
    7. Question
    1 points

    Akbar was born in the year __________. 
    अकबर का जन्म _____वर्ष में हुआ था.

    Correct

    Sol. Akbar was born as Abu’l-Fath Jalal-ud-din Muhammad at the Umerkot fort in Sind on October 15, 1542.

    Incorrect

    Sol. Akbar was born as Abu’l-Fath Jalal-ud-din Muhammad at the Umerkot fort in Sind on October 15, 1542.

  8. Question 8 of 15
    8. Question
    1 points

    Who was the last Mughal emperor?
    आखिरी मुगल सम्राट कौन था?

    Correct

    Sol. Bahadur Shah Zafar, also known as Bahadur Shah II, was the last Mughal emperor of India who reigned from 1837 to 1857 for a period of 20 years

    Incorrect

    Sol. Bahadur Shah Zafar, also known as Bahadur Shah II, was the last Mughal emperor of India who reigned from 1837 to 1857 for a period of 20 years

  9. Question 9 of 15
    9. Question
    1 points

    The battle of Tarain was fought between Prithviraj Chauhan and _____.
    ताराइन की लड़ाई पृथ्वीराज चौहान और ________ के बीच लड़ी गई थी.

    Correct

    Sol. The Battle of Tarian was fought between Ghurid army of Mohammed Ghori and Rajput army of Prithviraj Chauhan

    Incorrect

    Sol. The Battle of Tarian was fought between Ghurid army of Mohammed Ghori and Rajput army of Prithviraj Chauhan

  10. Question 10 of 15
    10. Question
    1 points

    Battle of Kannauj was fought in the year _________? 
    कन्नौज की लड़ाई वर्ष _______ में लड़ी गई थी?

    Correct

    Sol. Battle of Kannauj was fought in the year 1540

    Incorrect

    Sol. Battle of Kannauj was fought in the year 1540

  11. Question 11 of 15
    11. Question
    1 points

    Akbar (1556–1605 AD) was the ruler of which dynasty?
    अकबर (1556–1605 AD) किस वंश का शासक था?

    Correct

    Sol. Akbar the Great, was the third Mughal emperor, who reigned from 1556 to 1605

    Incorrect

    Sol. Akbar the Great, was the third Mughal emperor, who reigned from 1556 to 1605

  12. Question 12 of 15
    12. Question
    1 points

    Shahjahan built the Taj Mahal for?
    शाहजहां ने किसके लिए ताजमहल का निर्माण किया था?

    Correct

    Sol.Taj Mahal. An immense mausoleum of white marble, built in Agra between 1631 and 1648 by order of the Mughal emperor Shah Jahan in memory of his favourite wife Mumtaz Mahal

    Incorrect

    Sol.Taj Mahal. An immense mausoleum of white marble, built in Agra between 1631 and 1648 by order of the Mughal emperor Shah Jahan in memory of his favourite wife Mumtaz Mahal

  13. Question 13 of 15
    13. Question
    1 points

    Who built Jodhpur Fort?
    जोधपुर किला किसने बनाया था?

    Correct

    Sol. Mehrangarh (Mehran Fort) or Jodhpur Fort is located in Jodhpur, Rajasthan, is one of the largest forts in India. It is built around 1460 by Rao Jodha

    Incorrect

    Sol. Mehrangarh (Mehran Fort) or Jodhpur Fort is located in Jodhpur, Rajasthan, is one of the largest forts in India. It is built around 1460 by Rao Jodha

  14. Question 14 of 15
    14. Question
    1 points

    Which world heritage site comprises of the tomb of Iltumish?
    किस विश्व धरोहर स्थल में इलतुमिश का मकबरा है?

    Correct

    Sol.The tomb of the Delhi Sultanate ruler, Iltutmish, second Sultan of Delhi (r. 1211–1236 AD), built 1235 CE, is part of the Qutab Minar Complex in Mehrauli

    Incorrect

    Sol.The tomb of the Delhi Sultanate ruler, Iltutmish, second Sultan of Delhi (r. 1211–1236 AD), built 1235 CE, is part of the Qutab Minar Complex in Mehrauli

  15. Question 15 of 15
    15. Question
    1 points

    Which was first Newspaper to be published in India?
    भारत में प्रकाशित होने वाला पहला अख़बार कौन सा था?

    Correct

    Sol. Bengal Gazette was an English newspaper published from Kolkata (then Calcutta), India by James Augustus Hickey. It was the first major newspaper in India, started in 1780. It was published for two years

    Incorrect

    Sol. Bengal Gazette was an English newspaper published from Kolkata (then Calcutta), India by James Augustus Hickey. It was the first major newspaper in India, started in 1780. It was published for two years

 

हम डेली नए परीक्षा उपयोगी Questions अपलोड करते हैं, इसलिए आप सभी से यही अनुरोध है कि आप हमारे Notification prompt को सब्सक्राइब कर लें ताकि आपको हमारे अपडेट विधिवत रूप से मिलते रहें |

English Language Questions for Defence Exams

Mathematics Quiz for Defence Exams

[whatsappsupport number=”917705960306″ text=”Join us on WhatsApp!” text-color=”#fff” text-bold=”700″ bg-color=”#22c15e” message=”Hello…” ]

प्रिय छात्रो, अगर आपका कोई भी सवाल हो तो Comment Box मे आप हमे Comment करके बता सकते हो हम आपको आपके सवालो का सही जवाब जरुर देंगे आप अपनी तरफ से सुजाव भी दे सकते हैं और आप अपने दोस्तों को Whatsapp, Facebook, Twitter के जरिये शेयर कीजिए ताकि और भी Students को ज्ञान मिल पाए, धन्यवाद्!