General Awareness Quiz for Defence Exams: 2nd April 2019

Dear Students, DefencePrep is providing you all with General Awareness Quiz for Defence Exams. The questions asked in General Awareness Section of most of the Defence examinations are based on the topics from Current Affairs and Events from our History.

The questions asked in this section are complex and comparatively difficult but once attempted with high accuracy, can fetch you full marks in this section.

Practice on a daily basis helps one dive into the core concepts of a subject and thus, help her perform to the best of her ability in the real examinations. So, attempt the daily quizzes being provided by DefencePrep and score to the maximum in General Awareness Section of all sorts of defence examinations.

Physics Quiz for Defence Exams

प्रिय छात्रों, DefencePrep आपको रक्षा परीक्षा के लिए सामान्य जागरूकता प्रश्नोत्तरी प्रदान कर रहा है। अधिकांश रक्षा परीक्षाओं के सामान्य जागरूकता खंड में पूछे गए प्रश्न, हमारे इतिहास के करंट अफेयर्स और इवेंट्स के विषयों पर आधारित होते हैं।

इस खंड में पूछे गए प्रश्न जटिल और तुलनात्मक रूप से कठिन होते हैं, लेकिन एक बार उच्च सटीकता के साथ प्रयास करने पर, आप पूर्ण अंक प्राप्त कर सकते हैं यह अनुभाग।

दैनिक आधार पर अभ्यास एक व्यक्ति को एक विषय की मूल अवधारणाओं में गोता लगाने में मदद करता है और इस प्रकार, उसे वास्तविक परीक्षाओं में उसकी क्षमता का सर्वश्रेष्ठ प्रदर्शन करने में मदद करता है। इसलिए, DefencePrep द्वारा प्रदान की जा रही दैनिक क्विज़ का प्रयास करें और सभी प्रकार की रक्षा परीक्षाओं के सामान्य योग्यता अनुभाग में अधिकतम स्कोर करें।

Time limit: 0

Information

Click on Start Button to start your Quiz.

You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.

Quiz is loading...

You must sign in or sign up to start the quiz.

You have to finish following quiz, to start this quiz:

Results

0 of 10 questions answered correctly

Your time:

Time has elapsed

You have reached 0 of 0 points, (0)

Average score
 
 
Your score
 
 

Categories

  1. Not categorized 0%
  • Thankyou for taking the Test.

maximum of 10 points
Pos. Name Entered on Points Result
Table is loading
No data available
Your result has been entered into leaderboard
Loading
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10
  1. Answered
  2. Review
  1. Question 1 of 10
    1. Question

    Name of the university famous in the post-Gupta Era:
    गुप्त युग के बाद प्रसिद्ध विश्वविद्यालय का नाम _______ था.

    Correct

    Sol. The university of Nalanda flourished in the sixth century. Saintly Sthiramati was its head in the middle of the sixth century. Dharmapala, who extended his patronage to the university in the latter half of the century was an eminent scholar. As a matter of fact, Nalanda witnessed its golden period in this period.

    Incorrect

    Sol. The university of Nalanda flourished in the sixth century. Saintly Sthiramati was its head in the middle of the sixth century. Dharmapala, who extended his patronage to the university in the latter half of the century was an eminent scholar. As a matter of fact, Nalanda witnessed its golden period in this period.

  2. Question 2 of 10
    2. Question

    The title ‘Indian Napolean’ has been attached to
    ‘इंडियन नेपोलियन’ शीर्षक ______से जुड़ा हुआ है.

    Correct

    Sol. Samudragupta (335-375 AD) of the Gupta dynasty is known as the Napoleon of India.

    Incorrect

    Sol. Samudragupta (335-375 AD) of the Gupta dynasty is known as the Napoleon of India.

  3. Question 3 of 10
    3. Question

    During which Gupta King’s reign did the Chinese traveller Fa-hien visit India?
    किस गुप्त राजा के शासनकाल के दौरान चीनी यात्री फा-हियान ने भारत का दौरा किया था?

     

    Correct

    Sol. Faxian’s visit to India occurred during the reign of Chandragupta II. He is also renowned for his pilgrimage to Lumbini, the birthplace of Gautama Buddha (modern Nepal).

    Incorrect

    Sol. Faxian’s visit to India occurred during the reign of Chandragupta II. He is also renowned for his pilgrimage to Lumbini, the birthplace of Gautama Buddha (modern Nepal).

  4. Question 4 of 10
    4. Question

    Who was the first known Gupta ruler?
    पहला ज्ञात गुप्ता शासक कौन था?

     

    Correct

    Sol. The Gupta Empire was an ancient Indian empire centered in the kingdom of Magadh,founded by the king Sri Gupta.

     

    Incorrect

    Sol. The Gupta Empire was an ancient Indian empire centered in the kingdom of Magadh,founded by the king Sri Gupta.

     

  5. Question 5 of 10
    5. Question

    Poet Kalidasa lived in the court of the ruler named ?
    कवि कालिदास किस शासक के दरबार में रहते थे?

     

    Correct

    Sol. Several ancient and medieval books state that Kalidasa was a court poet of a king named Vikramaditya . A legendary king named Vikramāditya is said to have ruled from Ujjain around 1st century BCE.

     

    Incorrect

    Sol. Several ancient and medieval books state that Kalidasa was a court poet of a king named Vikramaditya . A legendary king named Vikramāditya is said to have ruled from Ujjain around 1st century BCE.

     

  6. Question 6 of 10
    6. Question

    Name the court poet of Harsha?
    हर्षा के दरबार कवि का नाम क्या था?

     

    Correct

    Sol. Bāṇabhaṭṭa was a 7th-century Sanskrit prose writer and poet of India. He was the Asthana Kavi in the court of King Harsha Vardhana.

     

    Incorrect

    Sol. Bāṇabhaṭṭa was a 7th-century Sanskrit prose writer and poet of India. He was the Asthana Kavi in the court of King Harsha Vardhana.

     

  7. Question 7 of 10
    7. Question

    Who was the great astronomer and mathematician during the Gupta period?
    गुप्त काल के दौरान महान खगोल-विज्ञानी और गणितज्ञ कौन थे?

     

    Correct

    Sol. Aryabhatta the great scientist and mathematician was the scholar at the court of Gupta ruler Chandragupta-II.

     

    Incorrect

    Sol. Aryabhatta the great scientist and mathematician was the scholar at the court of Gupta ruler Chandragupta-II.

     

  8. Question 8 of 10
    8. Question

    Chinese pilgrim who visited India during Harsha Vardhan’s period was-
    हर्ष वर्धन की अवधि के दौरान भारत आने वाले चीनी यात्री कौन थे?

     

    Correct

    Sol. Hieun Tsang the Chinese pilgrim who visited India during the reign of Harsha gave a detailed account of Harsha’s administration.

     

    Incorrect

    Sol. Hieun Tsang the Chinese pilgrim who visited India during the reign of Harsha gave a detailed account of Harsha’s administration.

     

  9. Question 9 of 10
    9. Question

    Name the Gupta king who stopped the Huns from invading India?
    गुप्त राजा का नाम दें जिन्होंने हुन को भारत पर हमला करने से रोका?

     

    Correct

    Sol. Skandagupta was a Gupta Emperor of northern India. He is generally considered the last of the great Gupta Emperors.

     

    Incorrect

    Sol. Skandagupta was a Gupta Emperor of northern India. He is generally considered the last of the great Gupta Emperors.

     

  10. Question 10 of 10
    10. Question

    The last Buddhist king who was a great Sanskrit scholar and a writer was-
    आखिरी बौद्ध राजा जो एक महान संस्कृत विद्वान और लेखक थे

     

    Correct

    Sol. Harsha, also known as Harshavardhana, was an Indian emperor who ruled North India from 606 to 647 CE.

     

    Incorrect

    Sol. Harsha, also known as Harshavardhana, was an Indian emperor who ruled North India from 606 to 647 CE.

     

 

हम डेली नए परीक्षा उपयोगी Questions अपलोड करते हैं, इसलिए आप सभी से यही अनुरोध है कि आप हमारे Notification prompt को सब्सक्राइब कर लें ताकि आपको हमारे अपडेट विधिवत रूप से मिलते रहें |

English Language Questions for Defence Exams

Mathematics Quiz for Defence Exams

[whatsappsupport number=”917705960306″ text=”Join us on WhatsApp!” text-color=”#fff” text-bold=”700″ bg-color=”#22c15e” message=”Hello…” ]

प्रिय छात्रो, अगर आपका कोई भी सवाल हो तो Comment Box मे आप हमे Comment करके बता सकते हो हम आपको आपके सवालो का सही जवाब जरुर देंगे आप अपनी तरफ से सुजाव भी दे सकते हैं और आप अपने दोस्तों को Whatsapp, Facebook, Twitter के जरिये शेयर कीजिए ताकि और भी Students को ज्ञान मिल पाए, धन्यवाद्!