General Awareness Quiz for Defence Exams: 7th March 2019

General Studies Questions for Defence Exams

Dear Students, DefencePrep is providing you all with General Awareness Quiz for Defence Exams. The questions asked in General Awareness Section of most of the Defence examinations are based on the topics from Current Affairs and Events from our History.

The questions asked in this section are complex and comparatively difficult but once attempted with high accuracy, can fetch you full marks in this section.

Practice on a daily basis helps one dive into the core concepts of a subject and thus, help her perform to the best of her ability in the real examinations. So, attempt the daily quizzes being provided by DefencePrep and score to the maximum in General Awareness Section of all sorts of defence examinations.

Reasoning Notes for Air Force Y Group Exam

प्रिय छात्रों, DefencePrep आपको रक्षा परीक्षा के लिए सामान्य जागरूकता प्रश्नोत्तरी प्रदान कर रहा है। अधिकांश रक्षा परीक्षाओं के सामान्य जागरूकता खंड में पूछे गए प्रश्न, हमारे इतिहास के करंट अफेयर्स और इवेंट्स के विषयों पर आधारित होते हैं।

इस खंड में पूछे गए प्रश्न जटिल और तुलनात्मक रूप से कठिन होते हैं, लेकिन एक बार उच्च सटीकता के साथ प्रयास करने पर, आप पूर्ण अंक प्राप्त कर सकते हैं यह अनुभाग।

दैनिक आधार पर अभ्यास एक व्यक्ति को एक विषय की मूल अवधारणाओं में गोता लगाने में मदद करता है और इस प्रकार, उसे वास्तविक परीक्षाओं में उसकी क्षमता का सर्वश्रेष्ठ प्रदर्शन करने में मदद करता है। इसलिए, DefencePrep द्वारा प्रदान की जा रही दैनिक क्विज़ का प्रयास करें और सभी प्रकार की रक्षा परीक्षाओं के सामान्य योग्यता अनुभाग में अधिकतम स्कोर करें।

Time limit: 0

Information

Click on Start Button to start your Quiz.

You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.

Quiz is loading...

You must sign in or sign up to start the quiz.

You have to finish following quiz, to start this quiz:

Results

0 of 15 questions answered correctly

Your time:

Time has elapsed

You have reached 0 of 0 points, (0)

Average score
 
 
Your score
 
 

Categories

  1. General Awareness 0%
  • Thankyou for taking the Test.

maximum of 15 points
Pos. Name Entered on Points Result
Table is loading
No data available
Your result has been entered into leaderboard
Loading
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10
  11. 11
  12. 12
  13. 13
  14. 14
  15. 15
  1. Answered
  2. Review
  1. Question 1 of 15
    1. Question
    1 points

    Which of the following is not an example of Point Source of pollution?
    निम्नलिखित में से कौन सा प्रदूषण के प्वाइंट स्रोत का उदाहरण नहीं है?

    Correct

    Sol. A point source of pollution is a single identifiable source of air, water, thermal, noise or light pollution. Oil refinery waste water, noise from Jet engine and Air pollution from forest fire are examples of point source of pollution.

    Incorrect

    Sol. A point source of pollution is a single identifiable source of air, water, thermal, noise or light pollution. Oil refinery waste water, noise from Jet engine and Air pollution from forest fire are examples of point source of pollution.

  2. Question 2 of 15
    2. Question
    1 points

    The dispute over Siachen Glacier is between –
    सियाचिन ग्लेशियर पर विवाद किसके बीच है?

    Correct

    Sol. The Siachen conflict, sometimes referred to as the Siachen War, is a military conflict between India and Pakistan over the disputed Siachen Glacier region in Kashmir.

    Incorrect

    Sol. The Siachen conflict, sometimes referred to as the Siachen War, is a military conflict between India and Pakistan over the disputed Siachen Glacier region in Kashmir.

  3. Question 3 of 15
    3. Question
    1 points

    A wide inlet of the sea usually concave in shape, is termed as a:
    समुद्र का एक विस्तृत इनलेट जो सामान्य तौर पर आकार में अवतल होता है, जिसे एक के रूप में जाना जाता है:

    Correct

    Sol. A wide inlet of the sea usually concave in shape, is termed as a Bay.

    Incorrect

    Sol. A wide inlet of the sea usually concave in shape, is termed as a Bay.

  4. Question 4 of 15
    4. Question
    1 points

    Sullage water is ______
    सलेज वाटर ______ है

    Correct

    Sol. Sullage is all wastewater generated in kitchen households or office buildings from streams without fecal contamination, i.e. all streams except for the waste water from toilets.

    Incorrect

    Sol. Sullage is all wastewater generated in kitchen households or office buildings from streams without fecal contamination, i.e. all streams except for the waste water from toilets.

  5. Question 5 of 15
    5. Question
    1 points

    The biggest reserves of Thorium are in ____.
    थोरियम का सबसे बड़ा भंडार ____ में है।

    Correct

    Sol. The biggest estimated reserve of Thorium are in India.

    Incorrect

    Sol. The biggest estimated reserve of Thorium are in India.

  6. Question 6 of 15
    6. Question
    1 points

    A level of atmosphere which is composed partly of electrons and positive ions is called-
    वायुमंडल का एक परत जो आंशिक रूप से इलेक्ट्रॉनों और धनात्मक आयनों से बना होता है, उसे कहा जाता है?

    Correct

    Sol. Ionosphere is the layer of atmosphere which is composed partly of electrons and positive ions.

    Incorrect

    Sol. Ionosphere is the layer of atmosphere which is composed partly of electrons and positive ions.

  7. Question 7 of 15
    7. Question
    1 points

    What is Damodar Valley Corporation?
    दामोदर घाटी निगम क्या है?

    Correct

    Sol. Damodar Valley Corporation is a statutory body. The corporation came into being on July 7, 1948 by an Act of the Constituent Assembly of India.

    Incorrect

    Sol. Damodar Valley Corporation is a statutory body. The corporation came into being on July 7, 1948 by an Act of the Constituent Assembly of India.

  8. Question 8 of 15
    8. Question
    1 points

    Why is Rann of Kutch of India famous for?
    भारत में कच्छ का रण किसके लिए प्रसिद्ध है?

    Correct

    Sol. The Great Rann of Kutch is a salt marsh located in the Thar Desert in the Kutch District of Gujarat, India. It is famous for tidal and flats

    Incorrect

    Sol. The Great Rann of Kutch is a salt marsh located in the Thar Desert in the Kutch District of Gujarat, India. It is famous for tidal and flats

  9. Question 9 of 15
    9. Question
    1 points

    Which of the following wind is blowing from the Mediterranean sea to the North Western parts of India?
    भूमध्यसागर से भारत के उत्तरी पश्चिमी भाग में निम्न में से कौन सी पवन बहती है?

    Correct

    Sol. A Western Disturbance is an extratropical storm originating in the Mediterranean region that brings sudden winter rain to the northwestern parts of the Indian subcontinent.

    Incorrect

    Sol. A Western Disturbance is an extratropical storm originating in the Mediterranean region that brings sudden winter rain to the northwestern parts of the Indian subcontinent.

  10. Question 10 of 15
    10. Question
    1 points

    Where is the Great Barrier Reef located ?
    ग्रेट बैरियर रीफ कहां स्थित है?

    Correct

    Sol. The Great Barrier Reef is the world’s largest coral reef system. The reef is located in the Coral Sea, off the coast of Queensland, Australia in Pacific Ocean.

    Incorrect

    Sol. The Great Barrier Reef is the world’s largest coral reef system. The reef is located in the Coral Sea, off the coast of Queensland, Australia in Pacific Ocean.

  11. Question 11 of 15
    11. Question
    1 points

    The Secretariat of SAARC is set up at _________.
    सार्क का सचिवालय _________ में  स्थित है।

    Correct

    Sol. The SAARC Secretariat is based in Kathmandu, Nepal. It coordinates and monitors implementation of activities, prepares for and services meetings, and serves as a channel of communication between the Association and its Member States as well as other regional organisations. SAARC was founded in Dhaka on 8 December 1985.

    Incorrect

    Sol. The SAARC Secretariat is based in Kathmandu, Nepal. It coordinates and monitors implementation of activities, prepares for and services meetings, and serves as a channel of communication between the Association and its Member States as well as other regional organisations. SAARC was founded in Dhaka on 8 December 1985.

  12. Question 12 of 15
    12. Question
    1 points

    The longest river of peninsular India is_______.
    प्रायद्वीपीय भारत की सबसे लंबी नदी_______ है।

    Correct

    Sol. Godavari is the longest river of peninsular India. It originates from Triambakeshwar, Nasik (Maharashtra) and covers a total of 1465 kilometers during its journey through states of Chhattisgarh, Telangana and Andhra Pradesh, before discharging into Bay of Bengal.

    Incorrect

    Sol. Godavari is the longest river of peninsular India. It originates from Triambakeshwar, Nasik (Maharashtra) and covers a total of 1465 kilometers during its journey through states of Chhattisgarh, Telangana and Andhra Pradesh, before discharging into Bay of Bengal.

  13. Question 13 of 15
    13. Question
    1 points

    Which of the following caused radioactive pollution along the coast of Kerala?
    निम्नलिखित में से क्या केरल के तट पर रेडियोधर्मी प्रदूषण का कारण बना है?

    Correct

    Sol. Thorium causes radioactive pollution along the coast of Kerala.

    Incorrect

    Sol. Thorium causes radioactive pollution along the coast of Kerala.

  14. Question 14 of 15
    14. Question
    1 points

    Which country is separated from India by a narrow channel of sea formed by the Palk Strait and the Gulf of Mannar?
    किस देश को पाक स्ट्रेट और मन्नार की खाड़ी द्वारा गठित समुद्र के एक संकीर्ण चैनल द्वारा भारत से अलग किया जाता है?

    Correct

    Sol. Srilanka is separated from India by a narrow channel of sea formed by the Palk Strait and the Gulf of Mannar.

    Incorrect

    Sol. Srilanka is separated from India by a narrow channel of sea formed by the Palk Strait and the Gulf of Mannar.

  15. Question 15 of 15
    15. Question
    1 points

    The natural habitat of Rhinoceros in India is –
    भारत में गैंडा का प्राकृतिक आवास है –

    Correct

    Sol. Kaziranga National Park is a national park in the Golaghat and Nagaon districts of the state of Assam, India. The sanctuary, which hosts two-thirds of the world’s great one-horned rhinoceroses, is World Heritage Site.

    Incorrect

    Sol. Kaziranga National Park is a national park in the Golaghat and Nagaon districts of the state of Assam, India. The sanctuary, which hosts two-thirds of the world’s great one-horned rhinoceroses, is World Heritage Site.

 

हम डेली नए परीक्षा उपयोगी Questions अपलोड करते हैं, इसलिए आप सभी से यही अनुरोध है कि आप हमारे Notification prompt को सब्सक्राइब कर लें ताकि आपको हमारे अपडेट विधिवत रूप से मिलते रहें |

English Language Questions for Defence Exams

Mathematics Questions for Defence Exams

[whatsappsupport number=”917705960306″ text=”Join us on WhatsApp!” text-color=”#fff” text-bold=”700″ bg-color=”#22c15e” message=”Hello…” ]

प्रिय छात्रो, अगर आपका कोई भी सवाल हो तो Comment Box मे आप हमे Comment करके बता सकते हो हम आपको आपके सवालो का सही जवाब जरुर देंगे आप अपनी तरफ से सुजाव भी दे सकते हैं और आप अपने दोस्तों को Whatsapp, Facebook, Twitter के जरिये शेयर कीजिए ताकि और भी Students को ज्ञान मिल पाए, धन्यवाद्!