Home Quiz General Studies General Knowledge Quiz : 14 February 2020

General Knowledge Quiz : 14 February 2020

241
0

Many of you have been practicing a lot for your upcoming Defence exams. Thus, to give you a head start we thought of helping you by bringing out daily General Knowledge quiz for NDA, Navy and various other defence exams, that will help you boost up your preparation a lot more. Moreover, this quiz contains expected questions which match the Exam Pattern of most of the Defence Job Exams. Today’s Quiz is based on Important General Knowledge Questions. We make sure that we provide General Knowledge Questions Bilingual as students demand for both English and Hindi. Make sure to attempt this Important General Knowledge Quiz 13 February 2020 based on Important General Knowledge Questions Bilingual and check your preparation level.

General Knowledge Questions for Air Force Y Group 2020 Exam

1. Who among the following dignitaries has been awarded the Bharat Ratna?
निम्न में से किसे भारत रत्न से सम्मानित किया गया है ?
a. Mr. Aditya Birla / श्री आदित्य बिड़ला
b. Ms Lata Mangeshkar / सुश्री लता मंगेशकर
c. Mr. Lalu Prasad Yadav / श्री लालू प्रसाद यादव
d. None of the above / इनमें से कोई नहीं

2. Ancient Nalanda University was sistutation in which state?
पुरातन नालंदा विश्वविद्यालय किस राज्य में स्थित है ?
a. Uttar Pradesh / उत्तर प्रदेश
b. Madhya Pradesh / मध्य प्रदेश
c. Himanchal Pradesh / हिमांचल प्रदेश
d. Bihar / बिहार

3. Arunachal Pardesh is a state of India which is located on the …… order of India?
अरुणाचल प्रदेश भारत का एक राज्य है जो कि भारत की …… सीमा पर स्थित है ?
a. South-Eastern / दक्षिण-पूर्वी
b. South-Western / दक्षिण पश्चिमी
c. North-Eastern / पूर्वोत्तर
d. North-Western / पूर्व-पश्चिमी

4. Indian President is elected for a term of …… years ?
भारत का राष्ट्रपति का कार्यकाल …… वर्ष का होता है ?
a. 5
b. 6
c. 7
d. None of these / इनमें से कोई नहीं

5. …….. River is the longest river in India ?
……… नदी भारत की सबसे लम्बी नदी है ?
a. Yamuna / यमुना
b. Brahmaputra / ब्रह्मपुत्र
c. Ganga / गंगा
d. None of these / इनमें से कोई नहीं

6. Father of Nation Mahatma Gandhi was born on …..?
राष्ट्रपिता महात्मा गाँधी का जन्म …… को हुआ था ?
a. 20 January / 20 जनवरी
b. 02 October / 02 अक्टूबर
c. 15 October / 15 अक्टूबर
d. None of these / इनमें से कोई नहीं

7. Who built Hawa Mahal ?
हवामहल का निर्माण किसने कराया ?
a. Shahjahan / शाहजहाँ
b. Akbar / अकबर
c. Maharaja Sawai Pratap Singh / महाराजा सवाई प्रताप सिंह
d. None of these / इनमें से कोई नहीं

8. ….. has the longest railway platform in India?
……. में भारत का सबसे लम्बा प्लेटफार्म स्थित है ?
a. Kharagpur / खड़गपुर
b. Mumbai-VT / मुंबई विक्टोरिया टर्मिनल
c. Howrah / हावड़ा
d. None of these / इनमें से कोई नहीं

9. Minakshi Temple is situated in …….. city ?
……. शहर में विख्यात मीनाक्षी मंदिर स्थित है ?
a. Rameshwaram / रामेश्वरम
b. Guwahati / गुवहाटी
c. Madurai / मदुराइ
d. Mahabalipuram / महाबलीपुरम

10. Geet Sethi is associated with which of the following sports disciplines?
गीत सेठी का सम्बन्ध निम्न में से किस खेल से है?
a. Golf / गोल्फ
b. Billiards / बिलियार्ड्स
c. Hockey / हॉकी
d. None of these / इनमें से कोई नहीं



Answers
1. B
2. D
3. C
4. A
5. C
6. B
7. C
8. D
9. C
10. B

You may also like to read:
1. General Science Gravitation Questions Bilingual for Air Force Exam
2. Permutation and Combination Questions Bilingual for Navy AA
3. Word Substitution – English Language Questions

हम डेली नए परीक्षा उपयोगी Questions अपलोड करते हैं, इसलिए आप सभी से यही अनुरोध है कि आप हमारे Notification prompt को सब्सक्राइब कर लें ताकि आपको हमारे अपडेट विधिवत रूप से मिलते रहें |

Please join Our Telegram Channel

Click to Join

प्रिय छात्रो, अगर आपका कोई भी सवाल हो तो Comment Box मे आप हमे Comment करके बता सकते हो हम आपको आपके सवालो का सही जवाब जरुर देंगे आप अपनी तरफ से सुजाव भी दे सकते हैं और आप अपने दोस्तों को Whatsapp, Facebook, Twitter के जरिये शेयर कीजिए ताकि और भी Students को ज्ञान मिल पाए, धन्यवाद्!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here