Home Quiz General Studies General Knowledge Quiz : 16 February 2020

General Knowledge Quiz : 16 February 2020

316
0

Many of you have been practicing a lot for your upcoming Defence exams. Thus, to give you a head start we thought of helping you by bringing out daily General Knowledge quiz for NDA, Navy and various other defence exams, that will help you boost up your preparation a lot more. Moreover, this quiz contains expected questions which match the Exam Pattern of most of the Defence Job Exams. Today’s Quiz is based on Important General Knowledge Questions. We make sure that we provide General Knowledge Questions Bilingual as students demand for both English and Hindi. Make sure to attempt this Important General Knowledge Quiz 16 February 2020 based on Important General Knowledge Questions Bilingual and check your preparation level.

General Knowledge Questions for Air Force Y Group 2020 Exam

1. Purity of gold is measured in:
सोने की शुद्धता मापी जाती है :
a. Carat / कैरट में
b. Gram / ग्राम में
c. Pound / पाउंड में
d. None of these / इनमें से कोई नहीं

2. ‘Dry Ice’ is known as :
शुष्क बर्फ को कहते हैं 
a. Solid CO2 / ठोस कार्बन डाई-ऑक्साइड
b. Cold Ice / ठंडी बर्फ
c. Hot Ice / गर्म बर्फ
d. None of these / इनमें से कोई नहीं

3. How many states and union territories are there in India?
भारत में कुल कितने राज्य और केंद्र शासित प्रदेश है ?
a. 27 + 6 State / राज्य
b. 28 + 7 State / राज्य
c. 28 + 7 State / राज्य
d. 30 + 5 State / राज्य

4. Which is the longest river in the country ?
देश की सबसे लम्बी नदी कौन-सी है ?
a. The Ganges / गंगा नदी
b. The Godawari / गोदावरी नदी
c. The Sutlej / सतलज नदी
d. The Sindhu / सिन्धु नदी

5. On the bank of which river in Paris situated ?
पेरिस किस नदी के किनारे अवस्थित हैं ?
a. Thames / थेम्स
b. Spree / स्त्रपी
c. Seine / सीन
d. Iravadi / इरावदी

6. The game ‘Rovers Cup’ is related to ?
‘रोवर्स कप’ निम्न में से किस खेल से सम्बंधित हैं ?
a. Volley ball / वॉलीबॉल
b. Foot ball / फुट बॉल
c. Hockey / हॉकी
d. Cricket / क्रिकेट

7. What is related to the address beginning with www ?
www से शुरु होने वाला पता किससे सम्बन्ध रखता है ?
a. Modem / मॉडेम से
b. Internet / इन्टरनेट से
c. Website / वेबसाइट से
d. Telephone / टेलीफोन से

8. Who gave the call “Return to the vedas”?
“वेदों की ओर लौटो” किसने कहा था ?
a. Ram Mohan Rai / राम मोहन रॉय
b. Keshav Chandasen / केशवचंद्र सेन
c. Swami Dayanand Saraswati / स्वामी दयानन्द सरस्वती
d. Madan Mohan Malviya / मदन मोहन मालवीय

9. Whose signature is found on one rupees note ?
एक रूपये की नोट पर किसका हस्ताक्षर होता है ?
a. Finance secretary, Indian Govt. / वित्तीय सचिव, भारत सरकार
b. The governor of R.B.I / R.B.I. गवर्नर का
c. Prime Minister / प्रधानमंत्री
d. President / राष्ट्रपति

10. Where is the valley of flowers situated ?
‘फूलो की घाटी’ कहाँ स्थित है ?
a. Keral / केरल
b. Kashmir / कश्मीर
c. Assam / असम
d. Uttrakhand / उत्तराखंड

Answers
1. A
2. A
3. B
4. A
5. C
6. B
7. C
8. C
9. A
10. D

Get it on Google Play

You may also like to read:
1. General Science Gravitation Questions Bilingual for Air Force Exam
2. Permutation and Combination Questions Bilingual for Navy AA
3. Word Substitution – English Language Questions

हम डेली नए परीक्षा उपयोगी Questions अपलोड करते हैं, इसलिए आप सभी से यही अनुरोध है कि आप हमारे Notification prompt को सब्सक्राइब कर लें ताकि आपको हमारे अपडेट विधिवत रूप से मिलते रहें |

Please join Our Telegram Channel

Click to Join

प्रिय छात्रो, अगर आपका कोई भी सवाल हो तो Comment Box मे आप हमे Comment करके बता सकते हो हम आपको आपके सवालो का सही जवाब जरुर देंगे आप अपनी तरफ से सुजाव भी दे सकते हैं और आप अपने दोस्तों को Whatsapp, Facebook, Twitter के जरिये शेयर कीजिए ताकि और भी Students को ज्ञान मिल पाए, धन्यवाद्!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here