Home Quiz General Science General Science Quiz : 12 March 2020

General Science Quiz : 12 March 2020

181
0

Many of you have been practicing a lot for your upcoming exams. Thus, to give you a head start we thought of helping you by bringing out daily General Science quiz of Laws and Motion on NDA, Navy, Air Force and various other defence exams, that will help you boost up your preparation a lot more. Moreover, this quiz contains expected questions which match the Exam Pattern of most of the Defence Job Exams. Today’s Quiz is based on Important Laws and Motion Questions. We make sure that we provide General Science Questions Bilingual Quiz as students demand for both English and Hindi Language. Make sure to attempt this Important General Science Quiz 12 March 2020 based on Important General Science Questions Bilingual and check your preparation level.

General Science Questions

1. Which of the following metals is used in pencil?
निम्न में से कौन सी धातु पेंसिल बनाने में उपयोग की जाती है ?
a. Gold / स्वर्ण
b. Graphite / ग्रेफाइट
c. Silver / रजत
d. None of these / इनमें से कोई नहीं

2. Who is known as the father of genetics ?
निम्न में से किसे जेनेटिक्स का जनक माना जाता है ?
a. Mendal / मंडल
b. Morgan / मॉर्गन
c. Charles Darwin / चार्ल्स डार्विन
d. J B S Haldane / जे बी एस हल्दाने

3. One of the renewal resource is …….?
निम्न में से कौन सा पुनः उपयोग हो सकने वाला ऊर्जा का नवीकरण स्त्रोत है ?
a. Minerals / खनिज पदार्थ
b. Water / जल
c. Coal / कोयला
d. None of these / इनमें से कोई नहीं

4. When does solar eclipse occur ?
सूर्य ग्रहण कब होता है ?
a. Earth comes between sun and moon / पृथ्वी के सूर्य और चंद्रमा के मध्य आने से
b. Moon comes in between sun and earth / चन्द्रमा के सूर्य तथा पृथ्वी के मध्य आने से
c. Sun comes between moon and earth / सूर्य के चन्द्रमा तथा पृथ्वी के मध्य आने से
d. During crisis / संकट के समय

5. Sudden fall of barometric height at any place indicates :
बैरोमीटर की पारे के स्तम्भ का एकाएक गिरना घोतक है :
a. Storm / आंधी
b. Rain / वर्षा
c. fair weather / शुष्क मौसम
d. cold wave / शीत लहर

6. Hydraulic machine is based on :
हाइड्रोलिक यंत्र इनमे से किस पर आधारित है :
a. Bernoulli’s Principle / बरनौली का प्रमेय
b. Archimedes Principle / आर्किमिडीज़ का सिद्धांत
c. Pascal’s Law / पास्कल का नियम
d. Stoke’s Law / स्टोक का नियम

7. During storm, roofs of houses may be blown off because :
आंधी के दौरान छप्पर उड़ जाते हैं 
a. Of typical shape / अपने विशेष आकार के कारण
b. Wind create high pressure / उच्च वायु दबाव के कारण
c. Roof is not tightly bound / ठीक से ना बंधे होने के कारण
d. Wind create low pressure / निम्न दाब उत्पन्न होने के कारण

8. Venturi Meter, a device used for measuring discharge liquids through a pipe is based on : 
पाइप के द्रव्यों का प्रवाह नापने के लिए यंत्र वेन्चुरी-मीटर किस पर आधारित है :
a. Bernoulli’s Principle / बरनौली का प्रमेय
b. Archimedes Principle / आर्किमिडीज़ का सिद्धांत
c. Pascal’s Law / पास्कल का नियम
d. Stoke’s Law / स्टोक का नियम

9. An iron ball weighs w1 in water at 4oC and w2 at 54oC then which of the following is correct 
एक लोहे से गेंद का भार 4oC के जल में w1 तथा 54oC के जल में w2 है | इनमें से कौन सा सही है 
a. w2>w1
b. w2>w1
c. w1 = w2
d. None / कोई नहीं

10. What amount of heat is required to raise temperature of 1gm of water from 32oF to 32oC ?
एक ग्राम जल का ताप 32oF से 32oC तक बढाने के लिए आवश्यक ऊष्मा की मात्रा होगी ?
a. 0 calorie / शून्य कैलोरी
b. 32 calorie / 32 कैलोरी
c. 64 calorie / 64 कैलोरी
d. None of these / इनमें से कोई नहीं

Answers
1. B
2. A
3. D
4. B
5. A
6. C
7. D
8. A
9. A
10. B

Get it on Google Play

हम डेली नए परीक्षा उपयोगी Questions अपलोड करते हैं, इसलिए आप सभी से यही अनुरोध है कि आप हमारे Notification prompt को सब्सक्राइब कर लें ताकि आपको हमारे अपडेट विधिवत रूप से मिलते रहें |

Please join Our Telegram Channel

Click to Join

प्रिय छात्रो, अगर आपका कोई भी सवाल हो तो Comment Box मे आप हमे Comment करके बता सकते हो हम आपको आपके सवालो का सही जवाब जरुर देंगे आप अपनी तरफ से सुजाव भी दे सकते हैं और आप अपने दोस्तों को Whatsapp, Facebook, Twitter के जरिये शेयर कीजिए ताकि और भी Students को ज्ञान मिल पाए, धन्यवाद्!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here