Home Quiz General Science General Science Quiz : 16 February 2020

General Science Quiz : 16 February 2020

250
0

Many of you have been practicing a lot for your upcoming exams. Thus, to give you a head start we thought of helping you by bringing out daily General Science quiz of Laws and Motion on NDA, Navy, Air Force and various other defence exams, that will help you boost up your preparation a lot more. Moreover, this quiz contains expected questions which match the Exam Pattern of most of the Defence Job Exams. Today’s Quiz is based on Important Laws and Motion Questions. We make sure that we provide General Science Questions Bilingual Quiz as students demand for both English and Hindi Language. Make sure to attempt this Important General Science Quiz 16 February 2020 based on Important General Science Questions Bilingual and check your preparation level.

General Science Questions

1. Air ……….?
हवा ………. होती है ?
a. has weight / भारसहित
b. remains in vaccum / निर्वात में होती है
c. does not have weight / भाररहित
d. None of these / इनमें से कोई नहीं

2. What is chemical symbol of sodium ?
सोडियम का रासायनिक सूत्र क्या है ?
a. P
b. K
c. Ca
d. Na

3. Red pigment present in red blood corpuscles is ……… ?
रुधिर में पाई जाने वाली लाल रक्त कनिकाओं में उपस्थित पिगमेंट कहलाते हैं
a. Carotene / कैरोटीन
b. Xanthophyll / जैथोफिल
c. Haemoglobin / हीमोग्लोबिन
d. Anthocyanin / एंथोसाएनिन

4. Calcium hydroxide is denoted by ……… ?
कैल्शियम हाईड्रौक्साइड का रासायनिक सूत्र क्या है ?
a. Ca (OH)2
b. CaCl2
c. CaCo3
d. None of these / इनमें से कोई नहीं

5. Main constituent of Tobacco is …… ?
………… तम्बाकू का मुख्य घटक है ?
a. Morphine / मॉर्फिन
b. Nicotine / निकोटीन
c. Aspirin / एस्प्रिन
d. None of these / इनमें से कोई नहीं

6. How many Angstrom are there in one micron ?
एक माइक्रोन में कितने ऐंग्स्ट्रॉम होंगे ?
a. 104
b. 106
c. 109
d. 1010

7. Which one of the following in dimension less.
इनमें से कौन विमाहीन है ?
a. Specific Resistance / विशिष्ट प्रतिरोध
b. Specific Gravity / विशिष्ट गुरुतत्व
c. Specific latent heat / विशिष्ट गुप्त ऊष्मा
d. Specific heat capacity / विशिष्ट गुप्त धारिता

8. Angular momentum has some dimension as
कोणीय संवेग की विमा इनमें से किससे समान हैं ?
a. Work / कार्य
b. Gravitational Constant / सार्वत्रिक गुरुत्वाकर्षण नियतांक
c. Rydberg Constant / रिडबर्ग नियतांक
d. Plank’s Constant / प्लांक नियतांक

9. Range of cannon is 1.5 km when angle of projection is 15o. What will be max range of the cannon.
एक तोप का परास 1.5 km हैं जबकि प्रक्षेपण कोण 15o है | तोप का महत्तम परास होगा |
a. 2 km
b. 3 km
c. 2.5 km
d. 1 km

10. A bomber drops a bomb, Path of bomb as seen by pilot of bomber will be
एक बमवर्षक विमान चालक बम गिराता है उसके द्वारा देखा गया बम का पथ होगा –
a. Straight Line / सरल रेखा
b. Parabolic / पर्वलायकार
c. Simple harmonic / सरल आवर्त गति
d. None / इनमें से कोई नहीं



Answers
1. A
2. D
3. C
4. A
5. B
6. A
7. B
8. D
9. B
10. A

Get it on Google Play

हम डेली नए परीक्षा उपयोगी Questions अपलोड करते हैं, इसलिए आप सभी से यही अनुरोध है कि आप हमारे Notification prompt को सब्सक्राइब कर लें ताकि आपको हमारे अपडेट विधिवत रूप से मिलते रहें |

Please join Our Telegram Channel

Click to Join

प्रिय छात्रो, अगर आपका कोई भी सवाल हो तो Comment Box मे आप हमे Comment करके बता सकते हो हम आपको आपके सवालो का सही जवाब जरुर देंगे आप अपनी तरफ से सुजाव भी दे सकते हैं और आप अपने दोस्तों को Whatsapp, Facebook, Twitter के जरिये शेयर कीजिए ताकि और भी Students को ज्ञान मिल पाए, धन्यवाद्!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here