History Questions for NDA, Navy AA/SSR Exam : 2 June 2019

0
289

Dear Students, DefencePrep is providing you all with History Questions for NDA, Navy AA/SSR for General Studies Quiz for Defence Exams.

The History Questions for NDA, Navy AA/SSR asked in this section are complex and comparatively difficult but once attempted with high accuracy, can fetch you full marks in this section.

Practice History Questions for NDA, Navy AA/SSR on a daily basis helps one dive into the core concepts of a subject and thus, help her perform to the best of her ability in the real examinations. So, attempt the daily quizzes being provided by DefencePrep and score to the maximum in General Studies Section of all sorts of defence examinations.

We upload Important and useful questions on Daily basis, so all you have to do is subscribe to our Notification Prompt so that you keep getting our updates duly.

हम डेली नए परीक्षा उपयोगी Questions अपलोड करते हैं, इसलिए आप सभी से यही अनुरोध है कि आप हमारे Notification prompt को सब्सक्राइब कर लें ताकि आपको हमारे अपडेट विधिवत रूप से मिलते रहें |

History Questions for NDA, Navy AA/SSR Exam

1. Which year did the Cabinet Mission come to India?
a 1946
b. 1945
c. 1942
d. 1940

View Answer
Ans.(A)

2. Buddha religion left a significant impact by connecting two sections of society, this class was –
a Merchant and priest
b. Moneylender and slave
c. Warrior and dealer
d. Ladies and gentlemen

View Answer
Ans.(D)

3. In which year was the establishment of the Muslim League?
a 1900
b. 1905
c. 1906
d. 1902

View Answer
Ans.(C)

4. Who introduced the famous Persian festival ‘Nyoros’?
a Allauddin Khilji
b. Iltutmish
c. Turquoise Turquoise
d. Balban

View Answer
Ans.(D)

5. The language used to write source material in ancient times was-
a Sanskrit
b. Shift
c. Brahmi
d. Khurshthi

View Answer
Ans.(C)

6. India’s trade with the Roman Empire ended with the invasion by Rome by?
a. Arab
b. Hungary
c. Hurno
d. Turkey

View Answer
Ans.(C)

7. Who is the author of ‘Ain-e-Akbari’
a Abul fazal
b. Alberuni
c. Farishta
d. Amir Khusro

View Answer
Ans.(A)

8. The famous revolutionary song Sarfaroshi ki tamanna ab hamare dil me hain, who composed it?
a Bhagat Singh
b. Khudiram Bose
c. Chandrasekhar Azad
d. Ramprasad Bismil

View Answer
Ans.(D)

9. Who was India’s first Viceroy?
a Lord Canning
b. Lord Harding
c. Lord Dalhousie
d. Lord algin

View Answer
Ans.(A)

10. Sheikh Nizamuddin Auliya was a disciple of
a Sheikh Alauddin Sabir
b. Khwaja Moinuddin Chishti
c. Baba Farid
d. Sheikh Ahmed Sahindi

View Answer
Ans.(C)

You may also like:
1. General Sceince Questions for Defence Exams
2. General Studies Questions

We upload Important and useful questions on Daily basis, so all you have to do is subscribe to our Notification Prompt so that you keep getting our updates duly.

Dear students, if you have any questions, you can tell us by commenting on the comment box. We will give you the correct answer to your questions. You can also give advice on your behalf and you can share this post to your friends via Whatsapp, Facebook, Twitter Share so that more students get to know our efforts for you, thank you!

हम डेली नए परीक्षा उपयोगी Questions अपलोड करते हैं, इसलिए आप सभी से यही अनुरोध है कि आप हमारे Notification prompt को सब्सक्राइब कर लें ताकि आपको हमारे अपडेट विधिवत रूप से मिलते रहें |

प्रिय छात्रो, अगर आपका कोई भी सवाल हो तो Comment Box मे आप हमे Comment करके बता सकते हो हम आपको आपके सवालो का सही जवाब जरुर देंगे आप अपनी तरफ से सुजाव भी दे सकते हैं और आप अपने दोस्तों को Whatsapp, Facebook, Twitter के जरिये शेयर कीजिए ताकि और भी Students को ज्ञान मिल पाए, धन्यवाद्!

 

 

 

 

Leave a Reply