Dear Students, DefencePrep is providing you all with Jumbled Words Questions for NDA, Navy and other Defence Exams.

The Jumbled Words Questions for NDA asked in this section are complex and comparatively difficult but once attempted with high accuracy, can fetch you full marks in this section.

Practice Jumbled Words Questions for NDA on a daily basis helps one dive into the core concepts of a subject and thus, help her perform to the best of her ability in the real examinations. So, attempt the daily quizzes being provided by DefencePrep and score to the maximum in English Language Section of all sorts of defence examinations.

प्रिय छात्रों, DefencePrep आपको रक्षा परीक्षा के लिए Jumbled Words Questions for NDA अंग्रेजी भाषा प्रश्नोत्तरी प्रदान कर रहा है।

इस  खंड में पूछे गए Jumbled Words Questions for NDA प्रश्न जटिल और तुलनात्मक रूप से कठिन हैं, लेकिन एक बार उच्च सटीकता के साथ प्रयास करने पर, आप इस अनुभाग में पूर्ण अंक प्राप्त कर सकते हैं।

दैनिक आधार पर Jumbled Words Questions for NDA अभ्यास करें किसी विषय की मुख्य अवधारणाओं में गोता लगाएँ और इस प्रकार, उसे वास्तविक परीक्षाओं में अपनी क्षमता का सर्वश्रेष्ठ प्रदर्शन करने में मदद करें। इसलिए, DefencePrep द्वारा प्रदान की जा रही दैनिक क्विज़ का प्रयास करें और सभी प्रकार की रक्षा परीक्षाओं के अंग्रेजी भाषा अनुभाग में अधिकतम स्कोर करें।

Jumbled Words Questions for NDA

Direction : The first and the last parts of the sentences are written below. The rest of the sentence is split into four parts marked PQRS. These four parts are not in proper order. Indicate the correct combinations to fill in the blanks in sentences below.

1. They were …………… blooms
P. and white     Q. soft as
R. like lotus      S. rose petals
a. PRQS
b. QSPR
c. SRPQ
d. RPQS

View Answer
Ans.(B)
Now noun requires, it is in Q and R but R can’t follow any of them therefore Q will come first then S.P.R

2. It is only ……….. interesting and charming
P. human life     Q. that glorifies
R. and make it   S. a healthy change
a. RPSQ
b. QSRP
c. SQPR
d. PRSQ

View Answer
Ans.(C)
only require ‘a’ after it that is in S.

3. She asked ………… but she later refused.
P. the amount     Q. the defendant
R. paid by her     S. to refund
a. QSPR
b. QSRP
c. PQRS
d. SRPQ

View Answer
Ans.(A)
After subject and very are want object and that is in Q

4. The second named motive ……….. in the human nature.
P. the aiming at     Q. lies firmly fixed
R. ambition, or in milder terms   S. recognition and consideration
a. RPQS
b. RPSQ
c. PRQS
d. SPRQ

View Answer
Ans.(C)

5. The works of William Shakespeare ……….. that few realize their source.
P. has provided us     Q. that have become
R. such common expressions   S. with a number of phrases
a. RQSP
b. SQRP
c. PSQR
d. QPSR

View Answer
Ans.(C)
After noun we have two verbs in P and Q. P and Q cannot go together that’s why P will be preferred.

6. The ever spiraling costs …………. used by the Third World Countries.
P. to take another look       Q. at the plant remedies
R. of modern synthetic drugs   S. may force western medicine
a. QRSP
b. PSRQ
c. QPSR
d. RSPQ

View Answer
Ans.(D)
Cost will be followed by preposition of therefore R will be first to start. And R is only in option D.

7. In 1915
P. from the presidency college
Q. which now bears his name
R. bose founded the great institute
S. after his retirement
a. SRQP
b. RQSP
c. RSPQ
d. SPRQ

View Answer
Ans.(D)
Sometimes before introducing a subject the time of action which is further specified is mentioned therefore it should start with S.

8. According to the opinion of experts ….
P. professionalism in sports
Q. since sportsman pursue success more
R. does more harm than good.
S. than their commitment to the game
a. PRQS
b. PSQR
c. QPSR
d. QRSP

View Answer
Ans.(A)
The subject cannot be with since, does, than.So the subject is P. Q ends with more and S beings with than therefore Q and S go together.

9. There is no doubt …..
P. that children grow more
Q. on length of sleep
R. but the growth may not depend
S. when asleep
a. QRSP
b. PSQR
c. PSRQ
d. QPRS

View Answer
Ans.(C)

10. Each ………….. perfectly.
P. It was working
Q. had to be tested to be sure
R. a modern women enjoys
S. is the restricted kind
a. RSQP
b. RPQS
c. SRQP
d. RSPQ

View Answer
Ans.(C)

Practice more Questions here:
1. Active and Passive voice Questions for Defence
2. English Language Questions for Defence Exams
3. 700 General Awareness Questions for Navy AA

We upload Important and useful questions on Daily basis, so all you have to do is subscribe to our Notification Prompt so that you keep getting our updates duly.

Dear students, if you have any questions, you can tell us by commenting on the comment box. We will give you the correct answer to your questions. You can also give advice on your behalf and you can share this post to your friends via Whatsapp,Facebook, Twitter Share so that more students get to know our efforts for you, thank you!

हम डेली नए परीक्षा उपयोगी Questions अपलोड करते हैं, इसलिए आप सभी से यही अनुरोध है कि आप हमारे Notification prompt को सब्सक्राइब कर लें ताकि आपको हमारे अपडेट विधिवत रूप से मिलते रहें |

प्रिय छात्रो, अगर आपका कोई भी सवाल हो तो Comment Box मे आप हमे Comment करके बता सकते हो हम आपको आपके सवालो का सही जवाब जरुर देंगे आप अपनी तरफ से सुजाव भी दे सकते हैं और आप अपने दोस्तों को Whatsapp, Facebook, Twitter के जरिये शेयर कीजिए ताकि और भी Students को ज्ञान मिल पाए, धन्यवाद्!

 

Leave a Reply