Home Quiz Mathematics Mathematics Questions for Navy AA/SSR Exam

Mathematics Questions for Navy AA/SSR Exam

579
0

DefencePrep is providing you all with Mathematics questions for Navy SSR, Navy AA, Air Force Exam and other Defence Examinations. These questions are expected for Air Force X Group, Navy AA & Navy SSR exams.

छात्रों जैसा कि आप सभी जानते हैं Navy SSR और Navy AA की परीक्षा नजदीक है, और हम आशा करते हैं आपकी तैयारी जोर-शोर से चल रही होगी | इस बार हम सभी की यही कामना है कि आप सभी अपनी परीक्षा में सफल हों और अपना सपना साकार कर सकें | 

आपके लिए हम कुछ Mathematics Questions in English, Navy SSR और Navy AA परीक्षा के लिए उपलब्ध करा रहे हैं |

हम डेली नए परीक्षा उपयोगी Questions अपलोड करते हैं, इसलिए आप सभी से यही अनुरोध है कि आप हमारे Notification prompt को सब्सक्राइब कर लें ताकि आपको हमारे अपडेट विधिवत रूप से मिलते रहें |

QUESTIONS

1. A matrix which is symmetric and skew-symmetric is
a. null matrix
b. an identity matrix
c. a symmetric matrix
d. a skew symmetric matrix

View Answer
Ans.(c)

2. What is the number of digits in ${ \left( 20 \right) }^{ 64 }$? (If ${ log }_{ 10 }\; 2=0.301$)
a. 81
b. 82
c. 83
d. 84

View Answer
Ans.(d)

3. Which one of the following statements is correct?
The numbers ${ log }_{ 6 }\; 7,{ log }_{ 42 }\; 7,{ log }_{ 294 }\; 7$ in
a. AP
b. HP
c. GP
d. None of these

View Answer
Ans.(c)

4. If $y={ tan }^{ -1 }\left[ \frac { \sqrt { 1+{ x }^{ 2 } } -1 }{ x } \right] $, then
a. ${ \left( \frac { dy }{ dx } \right) }_{ x=0 }=1$
b. ${ \left( \frac { dy }{ dx } \right) }_{ x=0 }=\frac { 1 }{ 2 }$
c. ${ \left( \frac { dy }{ dx } \right) }_{ x=0 }=0$
d. None of these

View Answer
Ans.(b)

5. If $x={ sin }^{ -1 }(t)$ and $y=log\left( 1-{ t }^{ 2 } \right) $ then $\frac { { d }^{ 2 }y }{ d{ x }^{ 2 } } $ is equal to
a. $\frac { 2 }{ 1-{ t }^{ 2 } } $
b. $-\frac { 2 }{ 1-{ t }^{ 2 } } $
c. $\frac { 1 }{ 1-{ t }^{ 2 } } $
d. None of these

View Answer
Ans.(b)

6. $\frac { d }{ dx } \left( { a }^{ x }+{ x }^{ a } \right) $ is equal to
a. $x{ \left( a \right) }^{ x-1 }+a{ \left( x \right) }^{ a-1 }$
b. $\frac { { a }^{ x } }{ log\; a } +\frac { { x }^{ a } }{ log\; x } $
c. ${ a }^{ x }log\; a+{ x }^{ a }log\; x$
d. None of these

View Answer
Ans.(d)

7. $\frac { d }{ dx } \left( cos\; { x }^{ o } \right) $ is equal to
a. $-sin\; { x }^{ o }$
b. $-\frac { \pi }{ 180 } sin\; { x }^{ o }$
c. $-\frac { 180 }{ \pi } sin\; { x }^{ o }$
d. None of these

View Answer
Ans.(b)

8. If the sum of ‘n’ terms of a series is a quadratic expression in ‘n’, then the series is
a. GP
b. HP
c. AP
d. None of the above

View Answer
Ans.(c)

9. If roots of the equation $a{ x }^{ 2 }+bx+c=0$ are in the ratio $\lambda\; :\;1$, then the value of $\frac { \lambda }{ { \left( \lambda +1 \right) }^{ 2 } } $ is
a. $\frac { bc }{ a } $
b. $\frac { ca }{ b } $
c. $\frac { ca }{ { b }^{ 2 } } $
d. $\frac { bc }{ { a }^{ 2 } } $

View Answer
Ans.(c)

10. If $x=3+i$, then the value of the expression ${ x }^{ 3 }-3{ x }^{ 2 }-8x+15$ is
a. -15
b. 10, 5
c. 9, 5
d. 11, -5

View Answer
Ans.(a)

More Expected Mathematics Questions

English Language Questions

700 General Awareness Questions

[whatsappsupport number=”917705960306″ text=”Join us on WhatsApp!” text-color=”#fff” text-bold=”700″ bg-color=”#22c15e” message=”Hello…” ]

प्रिय छात्रो, अगर आपका कोई भी सवाल हो तो Comment Box मे आप हमे Comment करके बता सकते हो हम आपको आपके सवालो का सही जवाब जरुर देंगे आप अपनी तरफ से सुजाव भी दे सकते हैं और आप अपने दोस्तों को Whatsapp, Facebook, Twitter के जरिये शेयर कीजिए ताकि और भी Students को ज्ञान मिल पाए, धन्यवाद्!