Home Quiz Mathematics Mathematics Quiz : 13 February 2020

Mathematics Quiz : 13 February 2020

306
0

Many of you have been practicing a lot for your upcoming exams. Thus, to give you a head start we thought of helping you by bringing out daily Mathematics quiz on NDA, Navy, Air-Force and various other defence exams, that will help you boost up your preparation a lot more. Moreover, this quiz contains expected questions which match the Exam Pattern of most of the Defence Exams. Today’s Quiz is based on Mix Questions. We make sure that we provide Mix Bilingual as students demand for both English and Hindi Language. Make sure to attempt this Important Mathematics Quiz 13 February 2020 based on Important  Questions and check your preparation level.

Mathematics Questions for Air-Force Exam March 2020 Exam

1. Which of the following sets is the empty set?
निम्नलिखित में से कौन सा रिक्त समुच्चय है ?
a. {x : x + 4 = 6}
b. {x : x2 – 6x + 9 = 0}
c. {x : x = x2}
d. {x : x < x}

2. The geometric mean between 0.2 and 0.002 is ?
0.2 और 0.002 का गुणोत्तर माध्य होगा?
a. 0.2
b. 0.101
c. 0.2
d. 0.002


a. 5
b.
c. 7
d. 71/2

4. The nth term of the series : 3, √3, 1 ………. is 1/243. The value of n is ?
श्रेणी 3, √3, 1 ………. का nवां पद 1/243 है | तब n का मान होगा ?
a. 12
b. 13
c. 14
d. 15


a. (a+b)(b+c)(c+a)
b. (a-b)(b-c)(c-a)
c. -(a-b)(b-c)(c-a)
d. None of these / इनमें से कोई नहीं


a. 4
b. 2
c. 1
d. 3

7. If a cosθ + b sinθ = 4 and a sinθ – b cosθ = 5, then the value of (a2+b2) is:
यदि a cosθ + b sinθ = 4 और a sinθ – b cosθ = 5 तो (a2+b2) का मान होगा ?
a. 40
b. 46
c. 3
d. 41

8. The maximum value of sinθ.cosθ is:
sinθ.cosθ का अधिकतम मान होगा ?
a. 1/√2
b. 1
c. ±1/√2
d. 1/2

9. Find the 14th term in the expansion of (a+2×2)16 :
के प्रसार में 14वाँ पद का ज्ञात कीजिए 
a. 560 x 213a3x13
b. 560 x 213a3x26
c. 10x26a3
d. 560

10. Ten points are marked on a circle, How many hexagons can be formed be joining these points :
एक वृत्त पर 10 बिंदु अंकित हैं | कुल कितने शटकोण खींचें जा सकते हैं ?
a. 210
b. 200
c. 310
d. 420

Answers 

  1. D
  2. C
  3. C
  4. B
  5. B
  6. C
  7. D
  8. D
  9. D
  10. A

Get it on Google Play

हम डेली नए परीक्षा उपयोगी Questions अपलोड करते हैं, इसलिए आप सभी से यही अनुरोध है कि आप हमारे Notification prompt को सब्सक्राइब कर लें ताकि आपको हमारे अपडेट विधिवत रूप से मिलते रहें |

Please join Our Telegram Channel

Click to Join

प्रिय छात्रो, अगर आपका कोई भी सवाल हो तो Comment Box मे आप हमे Comment करके बता सकते हो हम आपको आपके सवालो का सही जवाब जरुर देंगे आप अपनी तरफ से सुजाव भी दे सकते हैं और आप अपने दोस्तों को Whatsapp, Facebook, Twitter के जरिये शेयर कीजिए ताकि और भी Students को ज्ञान मिल पाए, धन्यवाद्!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here