Home Quiz Mathematics Mathematics Quiz : 14 February 2020

Mathematics Quiz : 14 February 2020

263
0

Many of you have been practicing a lot for your upcoming exams. Thus, to give you a head start we thought of helping you by bringing out daily Mathematics quiz on NDA, Navy, Air-Force and various other defence exams, that will help you boost up your preparation a lot more. Moreover, this quiz contains expected questions which match the Exam Pattern of most of the Defence Exams. Today’s Quiz is based on Mix Questions. We make sure that we provide Mix Bilingual as students demand for both English and Hindi Language. Make sure to attempt this Important Mathematics Quiz 14 February 2020 based on Important  Questions and check your preparation level.

Mathematics Questions for Air-Force March 2020 Exam

1. Find the number of permutations formed by taking all the letters of the word INDIA?
INDIA शब्द के सभी अक्षरों को लेकर कितने क्रमच्च्य बनाये जा सकते है ?
a. 20
b. 40
c. 50
d. 60

2. The value of e is ?
e का मान होगा ?
a. 1<e<2
b. 2<e<3
c. 2<e
d. 3<e<4

3. Equation of xz-plane is ?
xz-समतल का समीकरण है ?

a. x=0, z=0
b. y=0
c. x=z=0
d. z=0, x<0


a. cot-1(ex)+c
b. tan-1(ex)+c
c. log(ex+1)
d. None of these / उपरोक्त में से कोई नहीं


a. 1

c. 1/2
d. None of these / उपरोक्त में से कोई नहीं


a. √3
b. 1
c. √2
d. 2

7. The period of cos(5θ+4) is
cos(5θ+4) का आवर्त है ?
a. 2
b. 3
c. 2/5
d. 10/3

8. f(x)=x2ex is increasing in
f(x)=x2ex किसमें वर्धमान है
a. -2,0
b. 0,2
c. 2
d. 3


a. 2/(2+x)
b. 2/(1+x)^2
c. 1/(1+x)^2
d. 1/(2+x)^2

10. The area of loop  between the curve y=a sin x and x-axis is ?
वक्र y=a sin x के द्वारा x-अक्ष से घिरे हुए लूप का क्षेत्रफल होगा ?
a. a
b. 2a
c. 3a
d. 4a

Answers
1. D
2. B
3. B
4. A
5. A
6. A
7. A
8. B
9. D
10. B

You may like to read:
1. Mathematics Quiz : 13 February 2020

Get it on Google Play

हम डेली नए परीक्षा उपयोगी Questions अपलोड करते हैं, इसलिए आप सभी से यही अनुरोध है कि आप हमारे Notification prompt को सब्सक्राइब कर लें ताकि आपको हमारे अपडेट विधिवत रूप से मिलते रहें |

Please join Our Telegram Channel

Click to Join

प्रिय छात्रो, अगर आपका कोई भी सवाल हो तो Comment Box मे आप हमे Comment करके बता सकते हो हम आपको आपके सवालो का सही जवाब जरुर देंगे आप अपनी तरफ से सुजाव भी दे सकते हैं और आप अपने दोस्तों को Whatsapp, Facebook, Twitter के जरिये शेयर कीजिए ताकि और भी Students को ज्ञान मिल पाए, धन्यवाद्!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here