Mathematics Quiz : 2 November 2019

0
89

Many of you have been practicing a lot for your upcoming exams. Thus, to give you a head start we thought of helping you by bringing out daily Mathematics quiz on NDA, Navy, Air-Force and various other defence exams, that will help you boost up your preparation a lot more. Moreover, this quiz contains expected questions which match the Exam Pattern of most of the Defence Exams. Today’s Quiz is based on Mix Questions. We make sure that we provide Mix Bilingual as students demand for both English and Hindi Language. Make sure to attempt this Important Mathematics Quiz 1st November 2019 based on Important Circle (वृत्त) Questions and check your preparation level.

1. If ${ log }_{ 10 }\left( { x }^{ 2 }-6x+45 \right) =2$, then value of $x$
अगर ${ log }_{ 10 }\left( { x }^{ 2 }-6x+45 \right) =2$, तो $x$
a. 6,9
b. 10,5
c. 9,5
d. 11,-5

View Answer
Ans.(d)

2. If A, B and C are three sets, then ${ A\times \left( B\cup C \right) }$ is equal to
यदि A, B और C तीन सेट हैं, तो ${ A\times \left( B\cup C \right) }$ बराबर है
a. $\left( A\times B \right) \cap \left( A\times C \right) $
b. $\left( A\cap B \right) \times \left( A\cap C \right) $
c. $\left( A\times B \right) \cup \left( A\times C \right) $
d. None of these / इनमे से कोई नहीं

View Answer
Ans.(c)

3. The relation ‘less than’ in the set of natural number is
प्राकृतिक संख्या के समुच्चय में ‘से कम’ का संबंध है
a. Symmetric / सममित
b. Transitive / सकर्मक
c. Reflexive / कर्मकर्त्ता
d. Equivalence relation / समभाव का संबंध

View Answer
Ans.(b)

4. If R’ is the set of all straight lines in a plane and the relation R is defined by aRb if $a\bot b$ for $a,b\in R’$, then
यदि R ‘एक समतल में सभी सीधी रेखाओं का समुच्चय है और संबंध R को aRb द्वारा परिभाषित किया गया है, यदि $a\bot b$ के लिए $a,b\in R’$ है, तो
a. R is reflexive / R प्रतिवर्त है
b. R is symmetric / R सममित है
c. R is anti-symmetric / R सममिति विरोधी है
d. None of these / इनमे से कोई नहीं

View Answer
Ans.(b)

5. If the AM and HM of two numbers are 25 and 4, then their GM is
यदि दो संख्याओं के AM और HM 25 और 4 हैं, तो उनका GM है
a. 10
b. 9
c. 16
d. None of these / इनमे से कोई नहीं

View Answer
Ans.(a)

6. $\underset { x\rightarrow \frac { \pi }{ 4 } }{ lim } \frac { cosx-sinx }{ x-\left( \frac { \pi }{ 4 } \right) } $ is equal to
$\underset { x\rightarrow \frac { \pi }{ 4 } }{ lim } \frac { cosx-sinx }{ x-\left( \frac { \pi }{ 4 } \right) } $ बराबर है

a. -1
b. $-\frac { 1 }{ \sqrt { 2 } } $
c. $\sqrt { 2 }$
d. $-\sqrt { 2 }$

View Answer
Ans.(d)

7. The value of $\overset { { \pi }/{ 2 } }{ \underset { 0 }{ \int } } logtanx.dx$
$\overset { { \pi }/{ 2 } }{ \underset { 0 }{ \int } } logtanx.dx$ का मूल्य
a. $\pi { log }_{ e }2$
b. $-\frac { \pi }{ 2 } { log }_{ e }2$
c. 0
d. $e$

View Answer
Ans.(c)

8. $\int { \frac { dx }{ { a }^{ 2 }{ cos }^{ 2 }x+{ b }^{ 2 }{ sin }^{ 2 }x } } $ is equal to
$\int { \frac { dx }{ { a }^{ 2 }{ cos }^{ 2 }x+{ b }^{ 2 }{ sin }^{ 2 }x } } $ बराबर है
a. ${ tan }^{ -1 }\left( \frac { a }{ b } tanx \right) +C$
b. ${ \frac { 1 }{ ab } tan }^{ -1 }\left( \frac { b }{ a } cotx \right) +C$
c. ${ \frac { 1 }{ ab } tan }^{ -1 }\left( \frac { b }{ a } tanx \right) +C$
d. None of these / इनमे से कोई नहीं

View Answer
Ans.(c)

9. If $A=\begin{bmatrix} 1 & 3 \\ 3 & 4 \end{bmatrix}$ and ${ A }^{ 2 }-KA-5I=0$, then K is equal to
यदि $A=\begin{bmatrix} 1 & 3 \\ 3 & 4 \end{bmatrix}$ और ${ A }^{ 2 }-KA-5I=0$ है, तो K के बराबर है
a. 5
b. 3
c. 7
d. 4

View Answer
Ans.(a)

10. The value of the determinant $\left[ \begin{matrix} -{ a }^{ 2 } & -ab & ac \\ ba & -{ b }^{ 2 } & bc \\ ac & -bc & { c }^{ 2 } \end{matrix} \right] $ is
निर्धारक $\left[ \begin{matrix} -{ a }^{ 2 } & -ab & ac \\ ba & -{ b }^{ 2 } & bc \\ ac & -bc & { c }^{ 2 } \end{matrix} \right] $ का मूल्य है
a. $abc$
b. ${ a }^{ 2 }{ b }^{ 2 }{ c }^{ 2 }$
c. 1
d. 0

View Answer
Ans.(d)




हम डेली नए परीक्षा उपयोगी Questions अपलोड करते हैं, इसलिए आप सभी से यही अनुरोध है कि आप हमारे Notification prompt को सब्सक्राइब कर लें ताकि आपको हमारे अपडेट विधिवत रूप से मिलते रहें |

Please join Our Telegram Channel

Click to Join

प्रिय छात्रो, अगर आपका कोई भी सवाल हो तो Comment Box मे आप हमे Comment करके बता सकते हो हम आपको आपके सवालो का सही जवाब जरुर देंगे आप अपनी तरफ से सुजाव भी दे सकते हैं और आप अपने दोस्तों को Whatsapp, Facebook, Twitter के जरिये शेयर कीजिए ताकि और भी Students को ज्ञान मिल पाए, धन्यवाद्!