Home Quiz General Science Physics Questions For Airforce Exam: 27th March 2020

Physics Questions For Airforce Exam: 27th March 2020

166
0

Physics is an important subject in various exams like Airforce X & Y Group, Indian Navy (AA&SSR),NDA, CDS and other Defence Exams.  पूछे जाने वाले प्रश्न 10 + 2 स्तर के होते हैं और विभिन्न प्रकार के प्रश्नों की तैयारी से आपको इन परीक्षाओं में भरपूर मदद मिलेगी। Here at DefencePrep we provide you with the quizzes based on the syllabus and pattern of these exams.

Physics Questions For Airforce & Navy Exams

1. When a object is placed some distance away from a convex mirror of 30 cm focus distance, an image equal to 1/4 of the object is formed. What will be the distance of the object from the mirror?
जब एक वास्तु को 30 cm फोकस दूरी के उत्तल दर्पण से कुछ दूरी पर रखते हैं, तो वस्तु के 1/4 माप के बराबर प्रतिबिम्ब बनता है | दर्पण से वस्तु की दूरी क्या होगी ?
a. 60 cm
b. 50 cm
c. 90 cm
d. 22.5 cm

2. If a far-sighted person cannot see an object closer than 120 cm, then how much focus distance lens will he need to see an object placed at a distance of 40 cm?
एक दूर दृष्टि वाला व्यक्ति 120 cm से निकट वाली वस्तु साफ़-साफ़ नहीं देख सकता है तो 40 cm की दूरी पर रखी वस्तु को देखने के लिए उसे कितनी फोकस दूरी वाले लेंस की आवश्यकता पड़ेगी ?
a. +30 cm
b. +60 cm
c. -30 cm
d. -60 cm

3. A block of 5kg-wt is pushed on the wall with a force of 150 N. Explain how much force the block will move upward in the vertical direction? ($\mu$ = 0.5)
5kg-wt का एक गुटका 150 N के अभिलम्ब बल से दीवार पर ठेला जाता है | बताएं कि कितना बल लगाने पर गुटका ऊध्वार्धर दिशा में ऊपर की ओर चलेगा ? ($\mu$ = 0.5)
a. 75 N
b. 150 N
c. 124 N
d. 12.4 N

4. In a water tank, 20 full waves is produced per second, if the distance between the ring and its adjacent trough is 30 cm, what will be the velocity of the wave –
एक पानी-टैंक में 20 पूर्ण तरंगें प्रति सेकंड उत्पादित की जाती, यदि श्रंग एवं उसके निकटस्थ गर्त के बीच की दूरी 30 cm है तो तरंग का वेग क्या होगा –
a. 300 cm/s
b. 600 cm/s
c. 1200 cm/s
d. 1.5 cm/s

5. If a current of 200 mm amperes is flowing in a conductor, then find the number of electrons flowing per second.
किसी चालाक में 200 mm एम्पेयर की धारा प्रवाहित हो रही है तो प्रति सेकंड प्रवाहित इलेक्ट्रान की संख्या बताएँ 
a. 1.25 x 1018
b. 0.12 x 1018
c. 1.25 x 1019
d. 1.25 x 1020

6. If two circular coils are in radius 1: 2 and the ratio of the number of turns is 1: 4, then in the series, tell the ratio of the magnetic field.
दो वृत्ताकार कुण्डली जिसकी त्रिज्या 1:2 में है तथा फेरों की संख्या का अनुपात 1:4 है, श्रेणीक्रम में है तो चुम्बकीय क्षेत्र के अनुपात को बताएँ |
a. 2 : 1
b. 1 : 2
c. 4 : 1
d. 2 : 4

7. In a hostel, 50 bulbs each of 100 W and 50 fans each of which is 75 W are used every day for 10 hours in the month of June, if the price per unit of electricity is Rs 4, then the total bill will be ?
किसी हॉस्टल में 50 बल्ब जिसमें से प्रत्येक 100 W के हैं तथा 50 पंखें हैं जिसमें से प्रत्येक 75 W के हैं को प्रतिदिन 10 घंटे जून महीने में उपयोग में लाया जाता है यदि प्रति यूनिट बिजली का दाम 4 रु हो तो कुल बिल निम्लिखित में कौन होगा ?
a. ₹ 3500
b. ₹ 3400
c. ₹ 3600
d. ₹ 3200

8. If a cell is connected with a resistance that is equal to its internal resistance, what will be the electric carrying force of the cell if the voltage at both ends of the cell is 4 V?
कोई सेल एक ऐसे प्रतिरोध से जुड़ा हैं जो उसके आंतरिक प्रतिरोध के बराबर है तो सेल का विद्युत् वाहक बल क्या होगा यदि सेल के दोनों छोरों का विभवान्तर 4 V हो ?
a. 7 V
b. 6 V
c. 8 V
d. 12 V

9. Two bunches of decorative bulbs with 39 and 40 bulbs respectively are connected in the series order, which bunch will give more light?
सजावटी बल्ब के दो गुच्छे जिनमें क्रमशः 39 और 40 बल्ब हैं, को श्रेणी क्रम में जोडें जाते हैं, कौन सा गुच्छा ज्यादा रोशनी देगा ?
a. In 39 / 39 वाला
b. In 40 / 40 वाला
c. Equal in both / दोनों सामान
d. None of these / इनमें से कोई नहीं

10. Unit of Magnetic Induction is ?
चुम्बकीय प्रेरण की विमा है ?
a. I0MLT-2
b. IM
c. I-1ML0T-2
d. IM-1L-1T-2

Answers
1. C
2. A
3. C
4. C
5. A
6. B
7. A
8. C
9. B
10. C

Get it on Google Play

हम डेली नए परीक्षा उपयोगी Questions अपलोड करते हैं, इसलिए आप सभी से यही अनुरोध है कि आप हमारे Notification prompt को सब्सक्राइब कर लें ताकि आपको हमारे अपडेट विधिवत रूप से मिलते रहें |

Please join Our Telegram Channel

Click to Join

प्रिय छात्रो, अगर आपका कोई भी सवाल हो तो Comment Box मे आप हमे Comment करके बता सकते हो हम आपको आपके सवालो का सही जवाब जरुर देंगे आप अपनी तरफ से सुजाव भी दे सकते हैं और आप अपने दोस्तों को Whatsapp, Facebook, Twitter के जरिये शेयर कीजिए ताकि और भी Students को ज्ञान मिल पाए, धन्यवाद्!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here