Home Quiz General Science Physics Questions For Airforce Exam: 28th March 2020

Physics Questions For Airforce Exam: 28th March 2020

170
0

Physics is an important subject in various exams like Airforce X & Y Group, Indian Navy (AA & SSR),NDA, CDS and other Defence Exams.  पूछे जाने वाले प्रश्न 10 + 2 स्तर के होते हैं और विभिन्न प्रकार के प्रश्नों की तैयारी से आपको इन परीक्षाओं में भरपूर मदद मिलेगी। Here at DefencePrep we provide you with the quizzes based on the syllabus and pattern of these exams.

Physics Questions For Airforce & Navy Exams

1. A train is stopped in 20 seconds by applying the brake. If the uniform speed due to the brake was 1.5 m/s2, then what was the initial velocity of the train?
ब्रेक लगाकर कोई ट्रेन 20से० में रोक ली जाती है यदि ब्रेक के कारण एक समान मंदन 1.5 मी/से०2 था तो ट्रेन का प्रारम्भिक वेग क्या था ?

a. 80 m/s
b. 30 m/s
c. 10 m/s
d. 5 m/s

2. Acceleration of an object thrown upwards / ऊपर की ओर फेंकी गई वस्तु का त्वरण –
a. Positive / धनात्मक होगा
b. Negative / ऋणात्मक होगा
c. Both / दोनों होगा
d. None of these / इनमें से कोई नहीं

3. If the peak value of the alternating current is 200√2 volts, what will be its ambient value?
यदि प्रत्यावर्ती धारा का शिखर मान 200√2 वोल्ट हो तो इसका आभाषी मान क्या होगा ?
a. 200 V
b. 110 V
c. 440 V
d. 220 V

4. The dimension of energy is –
ऊर्जा की विमा होती है –
a. MLT
b. ML2T-2
c. ML2T-3
d. MLT-2

5. The dimension of the Plank’s constant is –
प्लांक स्थिरांक की विमा है –
a. [ML2T-1] b. [ML2T-2] c. [MLT-2] d. None of these / इनमें से कोई नहीं

6. If 20g of water is given an energy of 840 Joule, calculate the rise in water temperature.
20g जल को यदि 840 Joule की ऊर्जा दी जाए तो जल के तापमान में वृद्धि की गणना करें
a. 15 C
b. 10 C
c. 5 C
d. 12 C

7. If an external force is being applied on an object, it accelerates in the direction of the force. The acceleration object thus generated will be-
यदि किसी वस्तु पर कोई बाह्म बल लग रहा हो तो वह बल की दिशा में त्वरित हो जाती है | इस प्रकार उत्पन्न त्वरण वस्तु –
a. Will be proportional to the force exerted on / पर लगे बल के समानुपाती होगा
b. Will be proportional to the velocity of / के वेग के समानुपाती होगा
c. Will be proportional to the mass of / के द्रव्यमान के समानुपाती होगा
d. Will be proportional to the inertia of / के जड़त्व के समानुपाती होगा

8. The force of 40 N works on an object for 20 minutes, due to which there is a displacement of 20 meters at an angle of 30 in the direction of the force of the object, what is the rate of work?
40 N का बल किसी वस्तु पर कार्य 20 मिनट तक करता है जिसके कारण वस्तु के बल के दिशा में 30 के कोण पर 20 मीटर विस्थापन होता है तो कार्य की दर क्या है ?
a. 0.57 Watt / वाट
b. 0.58 Watt / वाट
c. 0.59 Watt / वाट
d. 0.4 Watt / वाट

9. S.I. unit of magnetic intensity will be –
चुम्बकीय तीव्रता का S.I. मात्रक होगा –
a. Weber / वेबर
b. Weber/Meter2 / वेबर/मीटर2
c. Meter2/Weber / मीटर2/वेबर
d. None of these / इनमें से कोई नहीं

10. A plate whose area is 0.5m2 is immersed vertically in water, the length of the vertical arm is 0.5 m, what will be the value of buoyancy force charged by water?
किसी प्लेट को जिसका क्षेत्रफल 0.5m2 है, को पानी में उदग्रतः डुबाया जाता है उदग्र भुजा की लंबाई 0.5 मीटर है, पानी के द्वारा आरोपित उत्प्लावन बल का मान क्या होगा ?
a. 1250 N/m2
b. 1200 N/m2
c. 1225 N/m2
d. None of these / इनमें से कोई नहीं

Answers
1. B
2. B
3. D
4. B
5. A
6. B
7. A
8. A
9. B
10. A

Get it on Google Play

हम डेली नए परीक्षा उपयोगी Questions अपलोड करते हैं, इसलिए आप सभी से यही अनुरोध है कि आप हमारे Notification prompt को सब्सक्राइब कर लें ताकि आपको हमारे अपडेट विधिवत रूप से मिलते रहें |

Please join Our Telegram Channel

Click to Join

प्रिय छात्रो, अगर आपका कोई भी सवाल हो तो Comment Box मे आप हमे Comment करके बता सकते हो हम आपको आपके सवालो का सही जवाब जरुर देंगे आप अपनी तरफ से सुजाव भी दे सकते हैं और आप अपने दोस्तों को Whatsapp, Facebook, Twitter के जरिये शेयर कीजिए ताकि और भी Students को ज्ञान मिल पाए, धन्यवाद्!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here