Home Quiz General Science Physics Questions For Airforce & Navy Exams: 15th March 2020

Physics Questions For Airforce & Navy Exams: 15th March 2020

215
0

Physics is an important subject in various exams like Airforce X&Y Group, Indian Navy (AA&SSR),NDA, CDS and other Defence Exams.  पूछे जाने वाले प्रश्न 10 + 2 स्तर के होते हैं और विभिन्न प्रकार के प्रश्नों की तैयारी से आपको इन परीक्षाओं में भरपूर मदद मिलेगी। Here at DefencePrep we provide you with the quizzes based on the syllabus and pattern of these exams.

Physics Questions For Airforce & Navy Exams

1. At what height above the Earth’s surface will the gravitational field remain at 75% of the surface value?
पृथ्वी की सतह से कितनी ऊँचाई पर गुरुत्वीय क्षेत्र, सतह के मान का 75% रह जाएगा ?
a. R
b. 2R
c. 3R
d. 4R

2. The ratio of masses of three wiress is 1: 2: 3 and the ratio of their lengths is 3: 2: 1. If these wires are made of the same material, then the ratio of their resistors will be –
तीन तारो के द्रव्यमानों का अनुपात 1:2:3 तथा उनकी लम्बाइयों का अनुपात 3:2:1 है | यदि ये तारें एक ही पदार्थ की बनी हैं, तो इनके प्रतिरोधों का अनुपात होगा –
a. 1:1:1
b. 1:2:3
c. 9:4:1
d. 27:6:1

3. When an object of mass M is suspended from a spring, the spring is stretched 1 cm. If a mass of 2M mass is suspended from this spring, the strain will be
जब एक स्प्रिंग से M द्रव्यमान की एक वस्तु को लटकाया जाता है, तो स्प्रिंग 1 cm खिंच जाती है | यदि इस स्सेप्रिंग से 2M द्रव्यमान के पिंड को लटकाया जाए, तो स्प्रिंग का खिचाव होगा –
a. 1 cm
b. 2 cm
c. 0.5 cm
d. 4 cm

4. If force F, length L and time T are to be the basic units, then the dimensional formula of mass will be –
यदि बल F, लम्बाई L तथा समय T को यदि मूल मात्रक माने, तो द्रव्यमान का विमीय सूत्र होगा –
a. [FL-1T2] b. [FL-1T-2] c. [FT-1T-1] d. [ML5T2]

5. The triple point of water is –
जल का त्रिक बिंदु होता है –
a. 273.16 oC
b. 273.16 K
c. 273.16 oC
d. 0.15 K

airforce x group practice set

online test series

6. The temperatures of cold and hot joints of a thermo couple are 0oC and ToC respectively. Generated Thermo emf is –
$E=AT-\frac { 1 }{ 2 } B{ T }^{ 2 }$
If A = 16, B = 0.08, then temperature of inversion will be – 

एक तापयुग्म की ठंडी तथा गर्म संधियों के ताप क्रमशः 0oC तथा ToC है | उत्पन्न तापीय वि.वा. बल है –
$E=AT-\frac { 1 }{ 2 } B{ T }^{ 2 }$

यदि A = 16, B = 0.08, तो उत्क्रमणीय ताप होगा –
a. 100oC
b. 300oC
c. 400oC
d. 500oC

7. The process from with alternating current is converted to direct current is called :
वह प्रक्रिया जिसके द्वारा प्रतावर्ती धरा को दिष्ट धरा में परिवर्तित किया जाता है – वह कहलाती है ?
a. Purification / शुध्दिकरण
b. Magnification / आवर्धन
c. Rectification / दिष्ट्करण
d. Stream magnification / धारा आवर्धन

8. The frequency of a light wave in a medium is 2 x 1014 Hz and its wavelength is 5000Å, the refractive index of the medium will be
एक माध्यम में किसी प्रकाश तरंग की आवृत्ति 2 x 1014 Hz है और इसकी तरंगदैर्ध्य 5000Å है, माध्यम का अपवर्तनांक होगा –
a. 1.40
b. 1.50
c. 3.00
d. 1.33

9. The performance of a substance is 4.0 eV, the longest length of light wavelength that a photon electron can emit in this substance. Its approximate value is –
किसी पदार्थ का कार्यफलन 4.0 eV है, प्रकाश की तरंगदैर्ध्य की सर्वाधिक लम्बाई जो इस पदार्थ में फोटोन इलेक्ट्रान उत्सर्जित कर सकती है | उसका सन्निकट मान है –
a. 540 Nanometer
b. 400 Nanometer
c. 310 Nanometer
d. 220 Nanometer

10. The radius of a spherical drop of water is 1 mm, if the surface tension of the water is 70 x 10-3 newton / m, the pressure inside and outside the drop will be.
जल की एक गोलीय बूंद की त्रिज्या 1 mm है, यदि जल का पृष्ठ तनाव 70 x 10-3 न्यूटन/मीटर है, तो बूंद के भीतर तथा बाहर दबान्तर होगा 
a. 70 N/m2
b. 140 N/m2
c. 280 N/m2
d. Zero / शून्य

Answers
1. A
2. D
3. B
4. A
5. B
6. C
7. C
8. C
9. C
10. B

Get it on Google Play

हम डेली नए परीक्षा उपयोगी Questions अपलोड करते हैं, इसलिए आप सभी से यही अनुरोध है कि आप हमारे Notification prompt को सब्सक्राइब कर लें ताकि आपको हमारे अपडेट विधिवत रूप से मिलते रहें |

Please join Our Telegram Channel

Click to Join

प्रिय छात्रो, अगर आपका कोई भी सवाल हो तो Comment Box मे आप हमे Comment करके बता सकते हो हम आपको आपके सवालो का सही जवाब जरुर देंगे आप अपनी तरफ से सुजाव भी दे सकते हैं और आप अपने दोस्तों को Whatsapp, Facebook, Twitter के जरिये शेयर कीजिए ताकि और भी Students को ज्ञान मिल पाए, धन्यवाद्!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here