Reasoning Questions for NDA, Navy AA Exam : 14 June 2019

0
566

Dear Students, DefencePrep is providing you all with Reasoning Questions for NDA. 

The Reasoning Questions for NDA asked in this section are complex and comparatively difficult but once attempted with high accuracy, can fetch you full marks in this section.

Practice Reasoning Questions for NDA on a daily basis helps one dive into the core concepts of a subject and thus, help her perform to the best of her ability in the real examinations. So, attempt the daily quizzes being provided by DefencePrep and score to the maximum in Reasoning Section of all sorts of defence examinations.

Reasoning Series Notes

प्रिय छात्रों, DefencePrep आपको रक्षा परीक्षा के लिए Reasoning Questions for NDA प्रदान कर रहा है।

इस खंड में पूछे गए Reasoning Questions for NDA प्रश्न जटिल और तुलनात्मक रूप से कठिन हैं, लेकिन एक बार उच्च सटीकता के साथ प्रयास करने पर, आप इस खंड में पूर्ण अंक प्राप्त कर सकते हैं।

दैनिक आधार पर Reasoning Questions for NDA अभ्यास एक व्यक्ति को एक विषय की मुख्य अवधारणाओं में गोता लगाने में मदद करता है और इस प्रकार, उसे प्रदर्शन करने में मदद करता है। वास्तविक परीक्षाओं में उसकी क्षमता सबसे अच्छी है। इसलिए, DefencePrep द्वारा प्रदान की जा रही दैनिक क्विज़ का प्रयास करें और सभी प्रकार की रक्षा परीक्षाओं के रीज़निंग सेक्शन में अधिकतम स्कोर करें।

Reasoning Questions for NDA

Q1. Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द/अक्षर/संख्या/संख्या युग्म का चयन कीजिये:
(a) FJ
(b) KO
(c) RV
(d) WZ

View Answer
Ans.(d)

Q2. Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द/अक्षर/संख्या/संख्या युग्म का चयन कीजिये:
(a) 192
(b) 240
(c) 141
(d) 173

View Answer
S2.Ans.(d)
Sol.
Except 173 other three are divisible by 3.

Q3. A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक लुप्त पद के साथ एक श्रृंखला दी गई है। दिए गए विकल्पों में से सही विकल्प का चयन कीजिये जो श्रृंखला को पूर्ण करेगा।
BD, EG, HJ, ?
(a) LN
(b) LM
(c) KM
(d) KN

View Answer
Ans.(c)

Q4. Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.
दिए गये विकल्पों में से विषम शब्द/वर्ण/संख्या/ संख्या युग्म का चयन कीजिये.
(a) America
(b) India
(c) Bangladesh
(d) Pakistan

View Answer
Ans.(a)
Sol.
Except America other three are southeast Asian countries.

Q5. In the following question, select the odd number pair from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में , दिए गये विकल्पों में से विषम संख्या युग्म का चयन कीजिये.
(a) 17 – 12
(b) 29 – 14
(c) 21 – 16
(d) 31 – 26

View Answer
S5.Ans.(b)
Sol. Difference of 5 ; except in 29 – 14

Q6. In the following question, select the related number from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से सम्बन्धित शब्द का चयन कीजिये?
122 : 145 : : 226 : ?
(a) 255
(b) 256
(c) 257
(d) 259

View Answer
Ans.(d)

Q7.In the following question, select the odd word pair from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द युग्म का चयन कीजिये?
(a) Ink/स्याही : Inkpot/ दवात
(b) Bottle/ बोतल : Wine/ शराब
(c) Tea/ चाय : Cup/ कप
(d) Water/ पानी: Jug/ घड़ा

View Answer
S7.Ans.(b)
Sol. Not in proper order. Bottle is not put into wine. But wine is put into bottle.

Q8. In the following question, select the odd word from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में , दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द का चयन कीजिये.
(a) Clouds / बादल : Rain/ वर्षा
(b) Injury / चोट : Pain/ दर्द
(c) Boiling/ उबलना : Evaporation/ वाष्पीकरण
(d) Cold/ ठंडा : Melting/ पिघलना

View Answer
S8.Ans.(d)
Sol. First part is the cause and second part is its effect. Except in the (d) option in which 2nd one is the cause.

Q9. In the following question, select the odd letters from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में , दिए गए विकल्पों में से विषम अक्षर का चयन कीजिये.
(a) IM
(b) DH
(c) MS
(d) UY

View Answer
S9.Ans.(c)
Sol. +4 series except MS.

Q10. In the following question, select the odd number pair from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में , दिए गए विकल्पों में से विषम संख्या युग्म का चयन कीजिये.
(a) 121 – 196
(b) 441 – 484
(c) 25 – 36
(d) 169 – 196

View Answer
S9.Ans.(a)

हम डेली नए परीक्षा उपयोगी Questions अपलोड करते हैं, इसलिए आप सभी से यही अनुरोध है कि आप हमारे Notification prompt को सब्सक्राइब कर लें ताकि आपको हमारे अपडेट विधिवत रूप से मिलते रहें |

General Awareness Questions for Air Force Y Group Exam

Reading Comprehension Tricks for Defence Exams

Join us on WhatsApp!

प्रिय छात्रो, अगर आपका कोई भी सवाल हो तो Comment Box मे आप हमे Comment करके बता सकते हो हम आपको आपके सवालो का सही जवाब जरुर देंगे आप अपनी तरफ से सुजाव भी दे सकते हैं और आप अपने दोस्तों को Whatsapp, Facebook, Twitter के जरिये शेयर कीजिए ताकि और भी Students को ज्ञान मिल पाए, धन्यवाद्!