Home Quiz Reasoning Reasoning Quiz : 16 February 2020

Reasoning Quiz : 16 February 2020

250
0

Many of you have been practicing a lot for your upcoming exams. Thus, to give you a head start we thought of helping you by bringing out daily Reasoning quiz on Navy & Air-Force Y Group and various other defence exams, that will help you boost up your preparation a lot more. Moreover, this quiz contains expected questions which match the Exam Pattern of most of the Defence Exams. Today’s Quiz is based on Mix Questions. We make sure that we provide Mix Bilingual as students demand for both English and Hindi Language. Make sure to attempt this Important Reasoning Quiz 16 February 2020 based on Important  Questions and check your preparation level.

Reasoning Questions for Air-Force Y Group March 2020 Exam

1. From the following options, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.
निम्नलिखित विकल्पों में से वह शब्द चुनिए जो दिए गए शब्द के अक्षरों का प्रयोग करके नहीं बनाया जा सकता 
LEGALIZATION
a. ALERT
b. ALEGATION
c. GALLANT
d. NATAL

2. If CUSTOM is written as UCTSMO then how is PARENT written?
यदि CUSTOM को UCTSMO लिखा जाता है तो PARENT को कैसे लिखा जाता है 
a. TNERAP
b. RAPTNE
c. ERAPTN
d. APERTN

3.If LIBERALIZATION is written as 34256134918470 from a code language, then how will AERATION be written in that code language?
यदि LIBERALIZATION को एक कूट भाषा से 34256134918470 लिखा जाए, तो उस कूट भाषा में AERATION को किस प्रकार लिखा जाएगा ?
a. 15168470
b. 15186471
c. 15618470
d. 51618471

4. Savita introduced a boy saying that he is the son of the only daughter of my maternal uncle’s father. How is the boy related to Savita?
सविता ने एक लड़के का यह कहकर परिचय कराया कि वह मेरे मामाजी के पिता की इकलौती पुत्री का पुत्र है| लड़का सविता का क्या लगता है ?
a. Brother / भाई
b. Son / पुत्र
c. Nephew / भतीजा
d. Son in law / दामाद

5. A is the mother of D and B’s sister A has a daughter C, who is married to F. G is husband of A. Accordingly, how is G related to D?
A, D की माँ है और B की बहन A B की एक बेटी C है, जो F से विवाहित है | G, A का पति है | तद्नुसार, G का D से क्या सम्बन्ध है ?
a. Uncle / चाचा
b. Husband / पति
c. Son / पुत्र
d. Father / पिता

6. One morning after sunrise, Manjeet and Sangeet were walking in the park face to face. If Manjit’s shadow was just to the right of Sangeet, then which direction did Manjit faced?
एक सुबह सुर्योदय के बाद, मंजीत और संगीत एक-दुसरे के आमने-सामने पार्क में घूम रहे थे | यदि मंजीत की परछाई संगीत के ठीक दाई ओर थी, तो मंजीत का मुँह किस दिशा की ओर था ?
a. South / दक्षिण
b. East / पूर्व
c. West / पश्चिम
d. North / उत्तर

7. Find the missing number
दिए गए विकल्पों में लुप्त संख्या ज्ञात कीजिए 

a. 4
b. 5
c. 3
d. 6

8. Find the missing number
दिए गए विकल्पों में लुप्त संख्या ज्ञात कीजिए

a. HR
b. HS
c. HV
d. HU

9. Write the following words according to the sequence in the dictionary.
निम्नलिखित शब्दों को शब्दकोष में दिए गए क्रम के अनुसार लिखें |
1. Forecast               2. Forget
3. Foreign                4. Forsook
5. Force
a. 3,5,1,2,4
b. 5,1,3,2,4
c. 5,1,3,4,2
d. 5,1,2,3,4

10. At age, Lalit is older than Prakash and Kishore. Mukesh is older than Rakesh, but not as younger as Lalit. Prakash is smaller than Rakesh, but not the youngest. who is the Oldest ?
आयु में ललित, प्रकाश और किशोर से बड़ा है | मुकेश, राकेश से बड़ा है, परन्तु ललित जितना बड़ा नहीं है | प्रकाश राकेश से छोटा है, लेकिन सबसे छोटा नहीं है | सबसे बड़ा कौन है ?
a. Lalit / ललित
b. Mukesh / मुकेश
c. Rakesh / राकेश
d. Kishore / किशोर

Answers
1. A
2. C
3. C
4. A
5. D
6. D
7. D
8. B
9. B
10. A

You may like to read:
1. Mathematics Quiz : 16 February 2020

Get it on Google Play

हम डेली नए परीक्षा उपयोगी Questions अपलोड करते हैं, इसलिए आप सभी से यही अनुरोध है कि आप हमारे Notification prompt को सब्सक्राइब कर लें ताकि आपको हमारे अपडेट विधिवत रूप से मिलते रहें |

Please join Our Telegram Channel

Click to Join

प्रिय छात्रो, अगर आपका कोई भी सवाल हो तो Comment Box मे आप हमे Comment करके बता सकते हो हम आपको आपके सवालो का सही जवाब जरुर देंगे आप अपनी तरफ से सुजाव भी दे सकते हैं और आप अपने दोस्तों को Whatsapp, Facebook, Twitter के जरिये शेयर कीजिए ताकि और भी Students को ज्ञान मिल पाए, धन्यवाद्!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here