Unit and Measurement Questions for Defence Exam : 2 June 2019

0
408

Dear Students, DefencePrep is providing you all with Unit and Measurement Physics Quiz for Defence Exams. We provide you with the quizzes based on the syllabus and pattern of these exams.

The Unit and Measurement questions asked are of 10+2 level and preparing with a wide variety of questions will only help you ace in these exams.The Unit and Measurement questions asked in this section are complex and comparatively difficult but once attempted with high accuracy, can fetch you full marks in this section.

Practice Unit and Measurement questions on a daily basis helps one dive into the core concepts of a subject and thus, help her perform to the best of her ability in the real examinations. So, attempt the Unit and Measurement Questions for Defence Exam today and attempt daily quizzes being provided by DefencePrep and score to the maximum for Physics in General Science Section of all sorts of defence examinations.

Unit and Measurement Questions

1. Dimension of velocity is
A. ${ M }^{ o }LT^{ -1 }$
B. $MLT^{ -1 }$
C. $L^{ -1 }T^{ -1 }$
D. ${ M }^{ o }L^{ 0 }T^{ -1 }$

View Answer
Answer (A)

2.What is the SI unit of power of a lens?
A. Diopter
B. Joule
C. Watt
D. None of these

View Answer
Ans.(A)

3. SI unit of force is
A. Newton
B. Joule
C. Kelvin
D. None of these

View Answer
Ans.(A)

4. The unit of ‘dyne’ is associated with ………
A. Electrical field
B. Agricultural field
C. Magnetic field
D. None of these

View Answer
Ans.(D)

5. Unit of charge is :
A. Coulomb
B. Faraday
C. Weber
D. None of these

View Answer
Ans.(A)

6. What is the dimension of kinetic energy ?
A. ${ M }^{ 1 }L^{ 1 }T^{ -1 }$
B. $M^{ 2 }L^{ 2 }T^{ -2 }$
C. $ML^{ -1 }T^{ -2 }$
D. ${ M }^{ 1 }L^{ 2 }T^{ -2 }$

View Answer
Ans.(A)

7. The SI unit of measurement of frequency is :
A. Pascal
B. Hertz
C. Meter
D. None of these

View Answer
Ans.(B)

8. The SI unit of Power is :
A. Watt
B. Joule
C. Newton
D. None of these

View Answer
Ans.(A)

9. Kilowatt hour is the unit of measurement of:
A. Electric Power
B. Energy
C. Electric Potential Difference
D. None of these

View Answer
Ans.(B)

10. Unit of work in MKS system is :
A. Second
B. Meter
C. Joule
D. None of these

View Answer
Ans.(C)

Practice More Physics Questions
1. Physics Questions for Defence Exams-English
2. Physics Questions for Defence Exams
3. Unit and Measurement Questions for Defence Exam : 2 June 2019

We upload Important and useful questions on Daily basis, so all you have to do is subscribe to our Notification Prompt so that you keep getting our updates duly.

Dear students, if you have any questions, you can tell us by commenting on the comment box. We will give you the correct answer to your questions. You can also give advice on your behalf and you can share this post to your friends via Whatsapp, Facebook, Twitter Share so that more students get to know our efforts for you, thank you!

हम डेली नए परीक्षा उपयोगी Questions अपलोड करते हैं, इसलिए आप सभी से यही अनुरोध है कि आप हमारे Notification prompt को सब्सक्राइब कर लें ताकि आपको हमारे अपडेट विधिवत रूप से मिलते रहें |

प्रिय छात्रो, अगर आपका कोई भी सवाल हो तो Comment Box मे आप हमे Comment करके बता सकते हो हम आपको आपके सवालो का सही जवाब जरुर देंगे आप अपनी तरफ से सुजाव भी दे सकते हैं और आप अपने दोस्तों को Whatsapp, Facebook, Twitter के जरिये शेयर कीजिए ताकि और भी Students को ज्ञान मिल पाए, धन्यवाद्!

Leave a Reply